Správy

V Trnave vzniká nový skate park: S jeho návrhom pomohla aj komunita, FOTO

Milovníci skateboardingu získajú tréningový priestor podľa vlastných predstáv. Čo všetko pribudne?

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vzniká nový skate park: S jeho návrhom pomohla aj komunita, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Peter Bročka

„Priestor na tréning svojich zručností v areáli Lokomotívy bude skateboardistom a inline korčuliarom k dispozícii v plnom rozsahu v najbližších týždňoch. Aktuálne sa na čerstvo vyasfaltovanú plochu umiestňujú jednotlivé prvky z betónu,“ informuje mesto Trnava.

Oslovili komunitu

Radnica informovala, že nápad na skate park zrel približne osem rokov. Za sumu 70-tisíc eur ho však nebolo možné zrealizovať v požadovanej kvalite.

„Do súťaže sa prihlásili dve firmy, ktoré do svojich návrhov vybrali zopár prvkov. Neuspokojivé návrhy za veľa peňazí boli dôvodom, prečo mesto súťaž zrušilo a pristúpilo k projektu novým spôsobom. Mesto oslovilo skateboardovú komunitu, ktorá spísala a nakreslila návrh priestoru s prvkami, ktoré by im vyhovovali. Skejťáci si v podstate sami vyskladali svoj Skejt plaza,“ informuje magistrát.

Prečítajte si tiež

„Park sme vyskladali zo špeciálnych dielov pre skate parky aj z dielov určených na výstavbu, napr. z betónových zábran na parkoviská alebo zarážok na parkoviská, ktoré bežne slúžia na zastavenie auta pri parkovaní. Niektoré diely sme však nechali vyrobiť na mieru. Všetky prvky prišli v piatich kamiónoch, ľudia zo skate komunity si ich priamo na mieste ukladajú podľa nákresov,“ povedal pre web mesta vedúci odboru investičnej výstavby Mestského úradu v Trnave Dušan Béreš.

Môžu ich premiestniť

„Keďže ide o prefabrikáty a nie originálne skejtové prvky, v spojoch jednotlivých dielov vznikajú jamky, ktoré je potrebné zašpárovať a vyhladiť betónom. Ľudia zo skate komunity si túto prácu zabezpečujú svojpomocne. Mesto projekt koordinuje a financuje potrebný materiál vrátane jeho dovozu a vykládky,“ doplnil.

Tréningový priestor z jemného asfaltu. Na ploche sú rozmiestnené mobilné betónové prvky. „Vďaka tomu skate plaza nie je stavbou, ale takzvaným dočasným skate parkom. Kedykoľvek je možné tieto prvky zobrať a premiestniť inam. Nie je ani potrebné fixovať ich k povrchu, na ich stabilitu plne postačí ich obrovská hmotnosť,“ prezradilo vedenie mesta s tým, že cena za realizáciu areálu je približne 20-tisíc eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Skate plaza Trnava
4
Galéria
Zdroj: Peter Bročka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM