Samospráva

V Trnave zažijeme hlasovanie, aké tu ešte nikdy nebolo: Ako to celé bude prebiehať?

Hlasovacie lístky k projektom pilotného ročníka Participatívneho rozpočtu si nájdu Trnavčania vo svojich schránkach počas nadchádzajúceho víkendu. Prostredníctvom nich môžu odovzdať v termíne od 23. do 29. mája svoj hlas tým projektom, ktoré by podľa ich názoru mali dostať finančnú podporu mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave zažijeme hlasovanie, aké tu ešte nikdy nebolo: Ako to celé bude prebiehať?
Zdroj: TASR

O priazeň sa uchádza spolu 15 projektov, z toho jeden v kategórii Deti a rodina, štyri v Zeleni, tri v kategórii Seniori, jeden v Doprave a tri vo Verejnom priestore a Kultúre. Medzi nimi je napríklad nápad na Komunitný park v Modranke, na stolovú hru Tajuplná Trnava či na spoločenskú aktivitu, ktorá v meste chýba staršej generácii – Tančiareň pre seniorov. Dnes sa na pôde radnice uskutoční ich prezentácia pre verejnosť.

Každý má jeden hlas

Pokyny na hlasovanie, zoznam zberných miest a ich otváracích hodín sú uvedené v informačnej časti. V prípade, že v domácnosti žije viac osôb, ktoré spĺňajú podmienky účasti v hlasovaní, je možné vyzdvihnúť si ďalšie hlasovacie lístky a obálky u informátora na radnici (Hlavná 1) alebo na mestskom úrade (Trhová 3).

Súbežne s fyzickým hlasovaním bude prebiehať aj internetové hlasovanie prostredníctvom online formulára, ktorý bude zverejnený na stránke pr.trnava.sk. Každý občan má iba jeden hlas a môže sa rozhodnúť, či bude hlasovať elektronicky, alebo vyplní tlačený hlasovací lístok.

Spôsob hlasovania však nebude mať rovnakú váhu. Internetové hlasovanie zaváži na 10 percent, keďže vyplnenie online formulára je najmenej časovo náročné a dá sa uskutočniť v priebehu pár minút v pohodlí domova. Hlasy tých, ktorí venujú svoj čas a energiu tomu, aby vyplnili tlačený hlasovací lístok a zaniesli ho na jedno zo zberných miest, budú odmenené váhou 40 percent. Najväčší podiel – 50 percent – na celkovom výsledku bude mať verejné zvažovanie, tzv. deliberácia. Tento proces je vyhradený pre jednotlivých koordinátorov, ktorí budú v utorok 24. mája navzájom hodnotiť svoje projekty.

Na začiatku júna

Zoznam víťazných projektov, medzi ktoré sa prerozdelí suma 20 000 eur, bude zverejnený 1. júna na stránke pr.trnava.sk. Projekty budú zrealizované do konca roka 2016. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na adrese pr.trnava.sk a na facebookovej stránke Participatívny rozpočet pre Trnavu.

Princíp Participatívneho rozpočtu spočíva práve v spolurozhodovaní obyvateľov mesta o použití prostriedkov z verejných zdrojov. Trnave pomáha s pilotným ročníkom občianske združenie Utopia, ktoré myšlienku priviedlo na Slovensko. Informovala Veronika Majtánová z mestského úradu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM