Rastislav Búgel Samospráva

V uliciach Trnavy pribudne tisíc nových stromov: Vysadia ich počas jesene

Výsadbu zhruba tisícky nových stromov plánuje trnavská radnica realizovať v najbližších týždňoch. Pribudnú vo všetkých častiach mesta a na vysádzaní sa budú môcť podieľať aj obyvatelia jednotlivých štvrtí.

Ilustračný obrázok k článku V uliciach Trnavy pribudne tisíc nových stromov: Vysadia ich počas jesene
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zámer ohlásil primátor Peter Bročka s tým, že časť potrebných prostriedkov je vyčlenených v rozpočte pre zeleň a ďalšia časť pochádza z poplatkov, ktoré mesto získalo za výrub zelene. Dohromady to je približne 100 000. eur. „Chceme predovšetkým, aby sa stromy vysádzali tak, aby vznikali tieňové aleje, pod ktorými budú môcť ľudia prechádzať. Aby sa dopĺňali tam, kde nie sú aleje ucelené,“ dodal primátor.

Podľa Jarmily Garaiovej z referátu ekológie na odbore územného plánovania Mestského úradu v súčasnosti pracovníci posudzujú v jednotlivých štvrtiach lokality, kde by výsadba bola vhodná a potrebná. „Napríklad, kde je veľa spevnených plôch. Zvolíme také druhy a počty, aby sa, ak to terén dovolí, koruny stromov mohli prepojiť a tieniť,“ uviedla.

V takomto trende výsadby chce primátor pokračovať aj v budúcich rokoch. „Ale tie počty aj zvýšiť. Nechceme postupovať tak, že prvé tri roky vo volebnom období sa vysadí 20, a potom pred voľbami osemsto,“ dodal Bročka. Ako dodal primátor, po nástupe do funkcie zistil, že mesto ani nemá kompletnú pasportizáciu zelene, údaje, ktorými disponuje, sú staré niekoľko rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM