Správy

Veľké cvičenie v Trnavskom kraji: Budú simulovať vojnový stav a mobilizáciu

Ministerstvá obrany a vnútra si v Trnavskom kraji do piatka 15. júna preveria v rámci mobilizačného cvičenia Trnava 2018 pripravenosť vybraných orgánov štátnej správy a samosprávy na plnenie úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení čiastočnej mobilizácie.

Ilustračný obrázok k článku Veľké cvičenie v Trnavskom kraji: Budú simulovať vojnový stav a mobilizáciu
Zdroj: TASR

Mobilizačné cvičenie má, ako v stredu informovala TASR hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková, v praxi overiť Koncepciu mobilizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky schválenú vládou v januári 2018. „Na cvičení, ktorého cieľom je preveriť pripravenosť na plnenie úloh súvisiacich s doplňovaním ozbrojených síl, ako aj súčinnosť s vybranými subjektmi Trnavského kraja a Vojenským útvarom Kuchyňa, sa zúčastňujú okresné úrady Trnava, Dunajská Streda a Galanta,“ uviedla.

Počas simulácie si účastníci precvičia napríklad vypracovanie, vydanie a distribúciu povolávacích rozkazov, rozhodnutí o uložení povinnosti poskytnúť vecné prostriedky, či rozhodnutí o uložení pracovnej povinnosti.

Okrem plánovaných úloh bude simulovaný aj vznik rôznych krízových situácií a ich riešenie bezpečnostnou radou kraja a bezpečnostnými radami okresov. Vojenský útvar Kuchyňa si v rámci cvičenia vyskúša pripravenosť na prijatie vojakov v zálohe a prevzatie vecných prostriedkov. Mobilizačné cvičenia sú podľa hovorkyne efektívnym nástrojom prípravy pre prípad potreby obrany štátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM