Správy

Veľký úspech trnavských lekárov: Ako prví z krajín V4 podnikli unikátnu operáciu

Lekári Fakultnej nemocnice v Trnave pomohli unikátnou operáciou pacientovi so závažným ochorením. Pomôcť môžu aj ďalším.

Ilustračný obrázok k článku Veľký úspech trnavských lekárov: Ako prví z krajín V4 podnikli unikátnu operáciu
Zdroj: Facebook.com/Fakultná nemocnica Trnava

Lekári vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava ako prví z krajín V4 pomohli unikátnou operáciou skvalitniť život dialyzovanému pacientovi s takmer úplne uzavretými žilovými prístupmi.

Zaviedli mu takzvaný inside-out systém Surfacer, podľa riaditeľa Vladislava Šrojtu sa FN stáva pracoviskom, ktoré vie pomôcť pacientom s rovnakým problémom z celého Slovenska.

Unikátna operácia

„Operácia sa realizovala na Rádiologickej klinike FN Trnava v spolupráci s profesorom Gurkanom Sengölge z Viedne a spoločnosťou Merit Medical, zabezpečenie žilového prístupu touto metódou bolo pre pacienta životne dôležité,“ uviedol primár kliniky Andrej Klepanec.

Mnoho pacientov zo zdravotných dôvodov potrebuje dlhodobý prístup do centrálneho žilového systému pre potreby dialýzy. Závažné ochorenie obličiek a uzáver centrálneho žilového systému sú hlavnými príčinami chorobnosti, úmrtnosti a zvyšovania nákladov na lekársku starostlivosť, najmä u dialyzovaných pacientov. Práve uzáver centrálneho žilového systému môže pripraviť pacienta o životne dôležité terapie, ako sú hemodialýza, chemoterapia, či infúzia liekov.

Aj napriek pandémii

U dialyzovaných pacientov je centrálny žilový prístup pomocou permanentného žilového katétra často jedinou možnosťou na realizáciu dialýzy. Postupne u určitej skupiny dialyzovaných pacientov dochádza k vzniku problémov, ako sú infekcie a postupné uzatvorenie centrálneho žilového prístupu, čo predstavuje stratu možnosti využívania liekov alebo dialýzy. Systém, ktorý použili vo FN, sa zavádza cez pravú stehennú žilu, postupuje cez pravú predsieň, hornú dutú žilu, až cez uzavreté miesto žilového systému do oblasti nad pravou kľúčnou kosťou, kde vodiaci drôt vyjde na vopred určenom a označenom mieste cez kožu pacienta.

„Unikátna operácia je dôkazom, že napriek súčasnej situácii s ochorením COVID-19 sme schopní zavádzať pre pacientov nové intervenčné metódy na medzinárodnej úrovni,“ doplnil Šrojta.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Nemocnica v Trnave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM