Lucia Lauková Správy

Vianoce v okolí Trnavy: Obce chystajú TRHY, mikulášsku nádielku aj súťaž vo varení kapustnice

Pestrý predvianočný program chystajú aj obce v okolí Trnavy. Chýbať nebude Mikuláš, ale aj obľúbené lokálne trhy.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v okolí Trnavy: Obce chystajú TRHY, mikulášsku nádielku aj súťaž vo varení kapustnice
Zdroj: Obec Ružindol

V obciach v trnavskom regióne budú adventné soboty a nedele plné lokálnych vianočných trhov, hudobných vystúpení, ale aj tradičných sezónnych jedál a produktov. V Bielom Kostole sa v sobotu 2. decembra v tamojšom kultúrnom dome uskutočnia vianočné trhy spojené so súťažou vo varení kapustnice.

Tradičným vianočným miestom je tiež medovinárstvo v obci Dolná Krupá, ktoré v tomto roku získalo titul najlepšej medoviny na svete. Počas adventných nedieľ tu chystajú mikulášsku nádielku pre deti aj hudobné vystúpenia.

„Dolná Krupá je obec bohatá na históriu a jej obyvatelia každoročne organizujú vianočné trhy. Tie sa začínajú 2. decembra o 12:00 h. v átriu za kultúrnym strediskom. Sprievodný program však bude prebiehať aj v interiéri kultúrneho domu, kde vystúpia interpreti a súbory ako Detská hudba čarovné strunky, Krupanček, Ženská spevácka skupina Dolnokrupanka a Krupanskí Črpáci,“ priblížila Oblastná organizácia cestovného ruchu Regiónu Trnava.

Prečítajte si tiež

Svetlo Noci Vianočnej

V medovinárstve v obci Smolenice sa môžete tešiť na podujatie Svetlo Noci Vianočnej, ktoré sa koná každý adventný víkend od piatka do nedele, (8.-10. decembra, 15.-17. decembra a 22.- 23. decembra) v čase od 16:30 h. do 20:00 h.

Navštíviť môžete aj Smolenický zámok, ktorý zostáva otvorený aj počas vianočných prázdnin. „A to denne od 25. do 30. decembra a následne od 2. do 7. januára 2024 od 11:00 do 16:00 h. Zároveň si môžu pozrieť pohyblivý Malokarpatský betlehem v Kostole Narodenia Panny Márie. Obec Smolenice pripravuje aj adventné trhy, ktoré sa budú konať 10. decembra od 14:00 do 18:00 h. vo farskom stredisku,“ hovorí Alexander Prostinák, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Niekoľko predvianočných podujatí pripravuje aj obec Jaslovské Bohunice. „Pre rodiny s deťmi to bude Mikuláš v utorok 5. decembra podvečer, ako aj vianočné trhy, ktoré pomáhajú každý rok pripraviť deti z materskej a základnej školy. Tento rok sa budú konať v piatok 8. decembra od 16:00 h. Pekným predvianočným podujatím je aj Vianočný koncert v Kostole sv. Michala, na ktorom vystúpia žiaci z miestnej základnej umeleckej školy, a to v nedeľu 17. decembra,“ pozýva Alexander Prostinák.

Slávnostné požehnanie obecného venca nebude ani tento rok chýbať v obci Suchá nad Parnou v nedeľu 3. decembra o 16:00 h. Stretnutie s Mikulášom pre deti sa uskutoční 6. decembra a vianočné trhy sa tu budú konať v sobotu 9. decembra. Obyvatelia a návštevníci z okolitých obcí na nich okrem tradičných predvianočných jedál nájdu aj domáce produkty od lokálnych predajcov. Navyše vinárska rodina v obci Suchá nad Parnou organizuje počas každého decembrového víkendu adventné brunche. Ten prvý sa bude konať už v sobotu 2. decembra od 8:30 h.

Adventný Rošindolský trh

Rodiny s deťmi sa budú môcť stretnúť s Mikulášom v Ružindole v stredu 6. decembra pred Obecným úradom. Obec je známa organizovaním rôznych lokálnych trhov a ani v predvianočnom období nebude chýbať Adventný Rošindolský trh v sobotu 16. decembra v kultúrnom dome. Podujatie organizuje obec v spolupráci s OZ Dedina.

„Pre návštevníkov pripravujeme sprievodný program, nájdete tu aj dielničku pre deti a veľa zaujímavých lokálnych predajcov. O výbornú kapustnicu a punč sa postarajú poslanci z obecného zastupiteľstva,“ vraví Peter Galanský, starosta obce Ružindol.

Vianočné trhy sa začnú aj v obci Špačince, a to v nedeľu 9. decembra od 14:00 h. a budú spojené s kultúrnym programom a vystúpeniami detí z materskej školy. Najmenších poteší aj Mikuláš. „Ten nás príde navštíviť už 5. decembra o 17:00 h., kedy na koči prejde obcou a pred kultúrnym domom slávnostne rozsvieti vianočný stromček,“ dodávajú organizátori z obce Špačince.

Adventný koncert

Predvianočné prípravy sú v plnom prúde aj v obci Voderady neďaleko Trnavy, kde sa adventné trhy budú konať 16. decembra od 15:00 h. Obec organizuje aj tradičný adventný koncert v Kostole sv. Ondreja, kde vystúpia Vlasta Mudríková a Jozef Opatovský.

Adventná rodinná atmosféra nebude chýbať ani v areáli Golf Trnava v Kamennom mlyne. Počas troch adventných sobôt 2., 9., a 16. decembra pripravia pre svojich fanúšikov a golfistov tradičné vianočné jedlá a punč. K dispozícií bude aj golf a skúsení inštruktori vždy od 10:00 do 18:00 h.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM