Monika Hanigovská Samospráva

VIDEO: Kondička Trnavy po 9-miliónom úvere? Bročka vyvracia hoaxy o zadlžovaní mesta!

Ako presne je na tom mesto po miliónovom úvere? Primátor Trnavy má jasnú odpoveď.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Kondička Trnavy po 9-miliónom úvere? Bročka vyvracia hoaxy o zadlžovaní mesta!
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Mestskí poslanci koncom apríla odklepli finančnú injekciu vo výške 9 miliónov eur. Prvé tri milióny eur chce radnica vyčerpať do konca tohto roka a zostatok do konca roku 2023.

Plány mesta

Mesto má s úverom jasné plány. Radnica počíta s rekonštrukciu Zeleného kríčka s autobusovým nástupišťom, no do hľadáčika mesta sa dostal aj školský areál na Spartakovskej ulici spolu s obnovou sídliskového dvora Agátka na sídlisku Družba.

Mesto chce prostriedky využiť napríklad aj na obnovu Ružového parku, peniaze chce použiť i na výstavbu tréningového futbalového ihriska s umelou trávou v areáli TJ Slávia či umiestnenie lávky v priestore Horného rybníka v rekreačnej zóne Kamenný mlyn.

Primátor v týchto dňoch vysvetlil, ako to je ohľadom zadlženosti mesta. A vyvrátil tak niektoré streethoaxy na svojom facebookovom profile.

„Náš dlh je v porovnaní s inými krajskými mestami nízky. A tak to zostane aj po využití tohto 9-miliónového úveru,“ vysvetľuje Peter Bročka.

Preskočili nás iné mestá

Ako príklad uvádza Bratislavu s dlhom 50% a Prešov na úrovni 40%. Podľa jeho slov dlh Malého Ríma by mal zostať na úrovni 25%.

„Ak by sa nám podarilo využiť všetky prostriedky z tohto úveru do konca budúceho roka, bude končiť s dlhom na úrovni 25%, príjmov“ vraví spokojne.

Aktuálne a zaujímavé správy z nášho mesta:

Dlh pred Bročkom?

„Bačovanie“ za Petra Bročku by sa na konci volebného obdobia ustálilo na úrovni vyššie uvedeného percenta. Pozrime sa, aké bolo percentuálne zadlženie mesta na konci volebného obdobia pri jednotlivých predchádzajúcich primátorov.

V prípade Štefana Bošnáka (2010) to bolo 37,97% a Vladimíra Butka (2014) 29,19%.

Súčasný primátor Trnavy vysvetľuje, že zadlženie mesta má mať klesajúci trend.

Na konci volebného obdobia počíta primátor Trnavy so zadlženosťou 25,05 %, pričom v tomto dlhu je už zarátané úplne využitie spomínaného úveru do konca budúceho roku.

Foto: archívne

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Stalo sa doma

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM