Rôzne

VIDEO: V Trnave požehnali mladé vína. Vinohradníci sa tešia na tohtoročnú úrodu

V Malom Ríme požehnali mladé vína roku 2018. Tradičné Požehnanie mladých vín zmenilo lokalitu. Uskutočnilo v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika.

Zdroj: Dnes24.sk

Vyše sedemdesiat vzoriek od viac ako tridsiatich vinárov z trnavského regiónu požehnal vo štvrtok 21. februára v Trnave arcibiskup Ján Orosch.

Tradičné Požehnanie mladých vín sa uskutočnilo v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika, roky predtým býval hostiteľom tohto podujatia Arcibiskupský úrad.

Podľa vyjadrení vinohradníkov bol rok 2018 náročný na dopestovanie hrozna kvôli rýchlemu nástupu letných teplôt a minimálnemu množstvu zrážok. Z tohto dôvodu sa aj samotný zber hrozna začal skôr než zvyčajne.

Víno pomenoval ako dar

Napriek uvedeným komplikáciám si vinári pochvaľujú dosiahnutú kvalitu hrozna i dorobeného vína. Orosch ocenil prácu vinohradníkov a zároveň pripomenul, že víno, „podobne ako mnohé iné fenomény nášho života, môže človeku slúžiť i ublížiť. Mali by sme sa preto naučiť pristupovať k vínu ako k daru, ktorý bude ľudí predovšetkým povznášať a zbližovať“.

Za organizátora akcie, ktorým bolo mesto Trnava, viceprimátorka Eva Nemčovská poďakovala všetkým vinohradníkom za ich poctivú, trpezlivú a namáhavú prácu. Popriala im, aby rok 2019 bol pre nich ešte úspešnejší než tie predchádzajúce.

V Trnave siaha tradícia až do stredoveku

Mesto Trnava už pred osemnástimi rokmi nadviazalo na bohatú vinársku tradíciu, ktorá siaha až do obdobia stredoveku. Vinohradníctvo sa v Trnave oficiálne spomína v listine Štefana V. z roku 1270. Obnovením tradície požehnávania mladých vín vytvorila trnavská samospráva priestor nielen na zhodnotenie vinárskej práce, ale aj na spoločné stretnutia vinohradníkov a výrobcov vín a taktiež na oživenie i rozmach cestovného ruchu. K aktivitám tohto druhu patrí aj o rok mladšia prestížna medzinárodná súťaž Vino Tirnavia či jesenný Deň vínnych pivníc.

OBRAZOM: V Trnave požehnali mladé vína
8
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM