Dominika Handzušová Kultúra

Víkendové rozprávania na hrade: Červený Kameň sa vracia k obľúbeným prednáškam odborníkov

Patríte k návštevníkom, ktorým sa počas prehliadky expozícií v mysliach vynára množstvo otázok? Nepremeškajte príležitosť navštíviť Víkendové rozprávanie.

Ilustračný obrázok k článku Víkendové rozprávania na hrade: Červený Kameň sa vracia k obľúbeným prednáškam odborníkov
Foto: Dominika Handzušová

SNM-Múzeum Červený Kameň sa v tomto roku vracia k obľúbeným prednáškam odborných pracovníkov. V roku 2015 budú niesť názov Víkendové rozprávania na hrade Červený Kameň.

Prvé rozprávanie sa uskutoční v sobotu 20. júna 2015 o 14:00 hod. v suteréne severnej bašty na nádvorí hradu. Vstupné je 1 €.

Prepojená s výstavou

Témou prvej prednášky z cyklu Víkendových rozprávaní na hrade Červený Kameň bude obdobie Druhej svetovej vojny. Na základe tejto tematiky bude rozprávanie priestorovo prepojené s aktuálnou výstavou Vojna sa skončila!, ktorá je situovaná v priestore suterénu severnej bašty na nádvorí hradu.

Dôležitý medzník pre hrad

Zhrnúť dopady Druhej svetovej vojny na spoločnosť ako celok i jednotlivcov v niekoľkých vetách je nemožné. Ani Slovensko a región malých Karpát sa niektorým vojnovým a povojnovým zločinom nevyhli. „Toto obdobie a najmä koniec vojny, predstavoval pre hrad Červený Kameň dôležitý medzník. Jeho pôvodní majitelia ktorí tu žili dlhé generácie, z hradu utiekli. Hrad bol niekoľkokrát vyrabovaný a poškodený,“ priblížil kultúrno-propagačný manažér múzea Ľuboš Haršány.

Počas prednášky sa dozviete, aké postavenie zaujímal hrad počas Druhej svetovej vojny v kontexte s regiónom, ktorého bol súčasťou, kto boli poslední obyvatelia a majitelia hradu a okolnosti ich úteku krátko pred prechodom frontu i to, ako im boli odobraté ich majetky.

Čítajte tiež:
Pestrá prehliadka umelcov: TÍTO prídu svoju tvorbu predstaviť na PechaKucha Night
Nadčasové motívy a depozitár spomienok: Pozrite si prierez tvorby manželov Kubinských

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM