Samospráva

Viskupič sa obrátil na Pellegriniho: Vláda SR by nemala prehliadať samosprávne kraje

Jozef Viskupič sa obrátil listom na predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. SK 8 sa chce pravidelne stretávať s predstaviteľmi vlády.

Ilustračný obrázok k článku Viskupič sa obrátil na Pellegriniho: Vláda SR by nemala prehliadať samosprávne kraje
Zdroj: TASR

Predseda Združenia samosprávnych krajov – SK 8, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič sa obrátil listom na predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD).

SK 8 má záujem o pravidelné stretnutia s predstaviteľmi vlády, platforma by mohla byť konštruktívnym priestorom pre riešenie konkrétnych problémov jednotlivých regiónov.

Podľa Viskupiča komunikácia prakticky neexistuje

„Predsedovia samosprávnych krajov majú za sebou prvý rok vo funkcii a žiaľ, musím skonštatovať, že komunikácia s vládou SR prakticky neexistuje, respektíve prebieha len pri vybraných témach. Predsedovia krajov však disponujú silným mandátom, pretože sú priamo volení obyvateľmi žúp a vláda by to nemala prehliadať. SK 8 je konštruktívnym partnerom a spoločne vieme efektívne riešiť veľa problémov ľudí v regiónoch. Preto navrhujeme vláde tento model spolupráce založený na pravidelných stretnutiach,“ uviedol Viskupič.

Podobný model spolupráce vláda – kraje existuje v Českej republike. Pravidelné stretnutia členov vlády a Asociácie krajov ČR fungujú vo štvrťročnej periodicite.

V liste premiérovi

Podľa neho je predložený návrh vecný, konštruktívny a v záujme vlády SR i samosprávnych krajov a predovšetkým v záujme občanov.

„Verím, že návrh v tomto zmysle aj prijmete a budeme tak môcť naštartovať naozaj kvalitatívne novú etapu vzťahov medzi územnou samosprávou a vládou SR,“ napísal v liste premiérovi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM