Monika Hanigovská Rôzne

VIZUALIZÁCIE: Začína sa rekonštrukcia Hollého: Takto má vyzerať po veľkej premene

Trnavská radnica spúšťa projekt obnovy známej ulice. Týmto krokom očakáva nielen zlepšenie stavu tamojšej vozovky.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Začína sa rekonštrukcia Hollého: Takto má vyzerať po veľkej premene
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto začína s rekonštrukciou jednej z najstarších ulíc Trnavy. Hollého ulica má prejsť zmenou, ktorá má podľa vyjadrenia trnavskej radnice priniesť niekoľko pozitívnych zmien. Stavebné práce si vyžiadajú nevyhnutnú uzávierku viacerých ulíc.

Dôvodov na zmenu je viac

„Dôvodom je jednak zlepšenie stavu vozovky s ohľadom na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky a jednak skrášlenie tejto časti mesta. Ide o jednu z najstarších ulíc v Trnave a rekonštrukcia má vyzdvihnúť jej historický charakter,“ stojí na webe v správe mesta. Hollého ulica má podľa slov radnice nadviazať na minuloročnú obnovu Halenárskej. Obe ulice tak budú prepojené v jednotnom štýle.

Hollého ulica dostane takpovediac novú tvár. Mesto počíta s kompletnou výmenou konštrukcie vozovky aj priľahlých chodníkov, vybudovaním cyklochodníka, verejného osvetlenia, kamerového i zavlažovacieho systému a sadovými úpravami.

Trnavská radnica vyčíslila náklady na približne 1 048 000 eur. Súčasťou „premeny“ obľúbenej ulice je archeologický a architektonicko-historický výskum.

Zdroj: Mesto Trnava

Musia rozobrať a opäť poskladať

„Cesta bude pokrytá prírodnou čadičovou dlažbou ukladanou do vejárov, na chodníkoch bude použitá prírodná žula s rezaným povrchom,“ informuje ďalej mesto vo svojej správe.

Krajský pamiatkový úrad si vyžiadal zachovanie pôvodného povrchu, ktorý odkazuje na nález objavenia pôvodných čadičových kociek vo vejárovom vzore a žulových platní. „Kvôli nevyhovujúcemu stavu dlažby – nerovnostiam, zlému sklonu či porušeným prvkom je potrebné dlažbu najprv rozobrať, doplniť a zhutniť podklad a následne prvky uložiť naspäť v originálnom vzore,“ vysvetľuje podrobnejšie trnavská radnica.

Stavebné práce odštartujú v prvý júlový týždeň a vyžiadajú si približne päť mesiacov práce.

Pozdáva sa vám takto zrekonštruovaná Hollého ulica?

nie
VIZUALIZÁCIA: Rekonštrukcia jednej z najstarších ulíc. Hollého dostane novú tvár
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM