Správy

Vlani zomrelo na Slovensku najviac ľudí od vojny: Aj v našom kraji máme rekordné ČÍSLA!

Na Slovensku vlani zomrelo takmer 59-tisíc ľudí. Je to najviac od druhej svetovej vojny. Trnavský kraj sa zaradil medzi regióny s najvyšším počtom úmrtí.

Ilustračný obrázok k článku Vlani zomrelo na Slovensku najviac ľudí od vojny: Aj v našom kraji máme rekordné ČÍSLA!
3
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Na Slovensku vlani zomrelo takmer 59-tisíc ľudí, čo je takmer o 5 500 osôb viac, ako zomieralo v priemere za posledných päť rokov. Najviac osôb zomrelo v decembri minulého roka. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR s tým, že situáciu zásadne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu.

„Predbežné dáta potvrdzujú, že v roku 2020 zomrelo na Slovensku najviac osôb od konca druhej svetovej vojny. Celoročný nárast o vyše desať percent pozitívne ovplyvnil fakt, že až do septembra zomieral mesačne porovnateľný počet ľudí ako predošlé roky, od októbra však tempo rastu počtu zomretých zvyšovalo dynamiku,“ povedala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Kritické kraje

V priemere za minulý rok zomrelo takmer 11 osôb na každých 1 000 obyvateľov krajiny. Vyššiu hodnotu hrubej miery úmrtnosti, ako je slovenský priemer (10,81 zomretého na tisíc obyvateľov v roku 2020), vykázali štyri kraje.

Najvyššiu hodnotu dosiahol Nitriansky kraj, kde miera úmrtnosti stúpla za celý rok na hodnotu 12,41 zomretého na 1 000 obyvateľov. Za ním nasledovali Trenčiansky kraj (11,86), Banskobystrický kraj (11,59) a Trnavský kraj (10,93).

Najnižšiu mieru zaznamenal Prešovský kraj (9,64 zomretého na 1 000 obyvateľov) a Bratislavský kraj (9,68).

Znamená to, že podľa Štatistického úradu zomrelo vlani v Trnavskom kraji na každých 1 000 obyvateľov takmer 11 osôb.

Miera úmrtnosti sa z roka na rok zvýšila o 1,34 zomretého na tisíc obyvateľov.

Najhorší bol december

Vyššia miera úmrtnosti sa začala prejavovať od jesene. Najkritickejšiu úroveň dosiahla v decembri, keď na 1 000 obyvateľov zomieralo v krajine viac ako 16 ľudí. Na porovnanie, v decembri v roku 2019 to bolo desať ľudí. Najhoršia situácia bola v Nitrianskom kra­ji.

Rast miery úmrtnosti sa prejavil ešte výraznejšie vo vekovej skupine seniorov vo veku nad 65 rokov. V tejto vekovej kategórii na 1 000 obyvateľov zomrelo na Slovensku až 78 osôb, kým napríklad v roku 2019 to bolo 46 osôb.

Vyšší celkový počet zomretých, ako bol minulý rok, bol na Slovensku zaznamenaný naposledy v poslednom roku druhej svetovej vojny – v roku 1945, kedy zomrelo 67 500 osôb, a predtým ešte v roku 1927, kedy zomrelo za rok vyše 59-tisíc osôb.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

GRAFY: Počty zomretých na Slovensku a miera úmrtnosti
3
Galéria
Zdroj: TASR/Štatistický úrad SR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM