Rastislav Búgel Samospráva

Vybavte formality jednotucho: Radnica vydala sprievodcu sociálnymi službami

Distribúciu novej brožúry Sprievodca sociálnymi službami v meste Trnava začala radnica pred niekoľkými dňami na Veľtrhu pre seniorov. Ich, ale aj mladšie generácie prevedie úskalím vybavovania formalít vo všetkých životných situáciách - od narodenia až po úmrtie.

Ilustračný obrázok k článku Vybavte formality jednotucho: Radnica vydala sprievodcu sociálnymi službami
Zdroj: TASR

Vyšla v náklade 5000 kusov a k dispozícii je zadarmo na mestskom úrade alebo ďalších mestských inštitúciách. Primátor Peter Bročka v príhovore vyzdvihol požiadavku spolupatričnosti, potrebu v meste vzájomne o sebe vedieť a spoločne komunikovať, pričom brožúra, ktorú spracoval kolektív pracovníkov sociálneho odboru na trnavskej radnici, nadväzuje na predchádzajúce aktivity samosprávy.

Sprievodca má kapitoly Deti, mládež a rodina, Seniori, Občania v ťažkých životných situáciách a Byty a bývanie. S presným popisom situácií, špecifikáciou agendy a kontaktmi informuje o tom, čo robiť, ak sa narodí dieťa, kam ho dať do predškolského zariadenia, kam sa obrátiť, ak je nepriaznivá situácia v rodine, ako sa rieši náhradná rodinná starostlivosť, tiež problémy rodín s postihnutými deťmi. Ďalej ako postupovať, ak Trnavčan prešiel na dôchodok, kde sú denné centrá seniorov, kto poskytuje sociálne služby, ako požiadať o finančnú výpomoc.

Čitateľ sa dozvie, ako sa vybavuje umiestnenie v sociálnom zariadení, čo robí Centrum pomoci človeku či nízkoprahové centrum i napríklad, ako sa dá získať práca predajcu Nota bene. Takisto kto podáva pomocnú ruku pri závislostiach, v čom pomôže úrad práce a čo všetko zahŕňa ošetrovateľská starostlivosť. V brožúre sú aj informácie o nájomných bytoch a ubytovniach a postupoch, ako v nich získať bývanie.

V závere sú inštrukcie pre pozostalých pri úmrtí v rodine a telefónne kontakty na linky pomoci – napríklad deťom, týraným ženám, obetiam domáceho násilia, na Hniezdo záchrany či nezvestné a sexuálne zneužívané deti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM