Rôzne

Vydajte sa na výlet do ďalekej histórie: Pozrite si úchvatnú zbierku fosílií, VIDEO

Výstava z paleontologickej zbierky, ktorá je súčasťou geologickej zbierky Západoslovenského múzea v Trnave, Skameneliny sveta predstavuje návštevníkom okolo 150 exponátov doplnených rekonštrukciami a fotografiami.

Ilustračný obrázok k článku Vydajte sa na výlet do ďalekej histórie: Pozrite si úchvatnú zbierku fosílií, VIDEO
Zdroj: TASR

Informovalo o tom Západoslovenské múzeum na webovej stránke.

Paleontologická zbierka múzea obsahuje približne 3000 kusov zbierkových predmetov – fosílií. Fosílie, teda skameneliny, sú zvyšky živočíchov a rastlín z minulých geologických období, ktoré sa zachovali do súčasnosti.

Slovensko zaliate morom

„Mnohé z týchto rastlín a živočíchov vyhynuli bez potomkov, no niektoré, najmä z mladších období sa vyskytujú aj v súčasnosti. Vplyvom geologických procesov sa menil vzhľad celej zeme, hlavne rozmiestnenie pevnín a oceánov. Menila sa aj klíma, striedali sa tropické až subtropické obdobia s obdobiami podstatne chladnejšími. Vplyvom klimatických zmien sa menila pestrosť fauny a flóry,“ uviedol geológ Západoslovenského múzea Miroslav Hornáček.

Územie dnešného Slovenska bolo niekoľkokrát zaliate morom. Svedčia o tom mnohé morské skameneliny ulitníkov, žraločích zubov, ježoviek či koralov, ktoré sa doteraz v živej podobe vyskytujú v Stredozemnom mori. Na pevnine panovalo subtropické podnebie, žili tu slony a vzhľad krajiny dopĺňali palmy a škoricovníky.

Zvyšky mamutov

„Po ústupe morí na konci treťohôr sa postupne podnebie ochladzovalo, rozprestierali sa tu rozsiahle jazerá, na dne ktorých sa usadili ílovité sedimenty so zvyškami rastlín a rýb. V štvrtohorách bolo naše územie pokryté občasným ľadovcom. Z tohto obdobia pochádzajú zvyšky mamutov a srstnatých nosorožcov,“ doplnil geológ.

Výstava potrvá do 28. februára a k prehliadke si je možné objednať aj odborný výklad.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Skameneliny sveta
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM