Rôzne

Výnimočne otvoria nedostupný kostol: Jeho počiatky siahajú do 13. storočia

Kostol v Malom Ríme je príťažlivý svojou nedostupnosťou. Jeho počiatky siahajú do obdobia etablovania Trnavy ako slobodného kráľovského mesta.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočne otvoria nedostupný kostol: Jeho počiatky siahajú do 13. storočia
Foto: Dominika Handzušová

Počas Adventu v múzeu otvorí Západoslovenské múzeum v Trnave v nedeľu 2. decembra kostol Nanebovzatia Panny Márie. Návštevníci si tak budú môcť prezrieť priestory, ktoré nie sú bežne verejnosti prezentované a prístupné sú iba výnimočne.

„Rozhodli sme sa ozvláštniť tento predvianočný čas,“ povedala vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová. Advent v múzeu začne o 14. hodine vianočnými dielňami, kde sa dospelí i deti budú môcť naučiť vyrábať dekorácie na stromček. O 15.30 hodine bude mať premiéru nový Trnavský detský zbor pod vedením Zuzany Bezákovej.

„Komentovaná prehliadka kostola s historičkou Luciou Duchoňovou je naplánovaná na 16.30 hodinu,“ doplnila Jurčová.

Múzejný kostol je pre Trnavčanov príťažlivý svojou nedostupnosťou. Jeho počiatky siahajú do obdobia etablovania Trnavy ako slobodného kráľovského mesta, na začiatok 13. storočia.

Bol súčasťou kláštora klarisiek, ktorý neskôr slúžil ako ubytovňa pre vojenských vyslúžilcov a aj duševne chorých. Potom chátral, až sa stal sídlom múzea. K oprave kostola však doteraz nedošlo.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM