Správy

Výnimočný projekt búra bariéry: Krásy Trnavy budú dostupnejšie pre všetkých

Projekt Mestská veža pre všetkých získal grant. Vďaka peniazom budú pamiatky Trnavy prístupnejšie pre sluchovo a zrakovo znevýhodnených návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný projekt búra bariéry: Krásy Trnavy budú dostupnejšie pre všetkých
Zdroj: Trnava Tourism

Dominanta Trnavy, takmer 60 metrov vysoká mestská veža na Trojičnom námestí sa stane dostupnejšou a zrozumiteľnejšou pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených návštevníkov.

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism získala grant vo výške 42 595 eur na projekt Mestská veža pre všetkých.

V rámci neho vytvorí hovoriacu dotykovú knihu i 3D modely pamiatok trnavského regiónu. TASR o tom informoval zastupujúci výkonný riaditeľ OOCR Alexander Prostinák.

Videá pre nepočujúcich

„Majorita si vo väčšine neuvedomuje bariéry, na ktoré narážajú ľudia s takýmito hendikepmi,“ uviedol Prostinák. OOCR preto plánuje doplniť existujúce informačné kiosky v mestskej veži o videá, ktoré pretlmočia informácie z panelov do slovenského posunkového jazyka a iných prvkov určených pre nepočujúcich návštevníkov.

Dotyková kniha

Návštevníkov s poruchami zraku prevedie hovoriaca dotyková kniha po regióne Trnava a zoznámi ich s najzaujímavejšími budovami Trnavy a jej okolia. „Pomocou reliéfov, audio opisu a iných foriem pomôže urobiť si predstavu ako budovy vyzerajú. Audio komentár bude sprevádzať ruky ‚čitateľa‘ po jednotlivých reliéfnych platniach,“ informoval Prostinák.

To nie je všetko!

Ďalšia časť projektu, ktorý získal finančnú podporu z grantového systému Trnavského samosprávneho kraja, sa venuje tvorbe trojdimenzionálnych modelov pamiatok regiónu s využitím fotometrie, 3D modelovania a 3D tlače.

„Pri tvorbe týchto modelov je najskôr potrebné zdokumentovať aktuálny stav budov – vytvorením stoviek fotografií, ktoré sa následne softvérovo spracujú do digitálneho modelu. Počítame aj s prekladom niektorých textov do anglického a nemeckého jazyka, ktoré následne využijeme v podobe Braillovho písma,“ doplnil Prostinák.

Projekt Mestská veža pre všetkých sa bude realizovať v priebehu roka 2021, začať by mali už v marci. Slúžiť turistom by mal od jesene.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM