Erik Bojničan Správy

Výročie, z ktorého tuhne krv v žilách: Od dlho tajenej havárie v Jaslovských Bohuniciach uplynulo 40 rokov

Starším doteraz pri spomienkach na haváriu v jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice tuhne krv v žilách a mladší o nej možno doteraz nepočuli. Za to, že sa havária neskončila fatálne možno ďakovať duchaprítomnosti dvoch pracovníkov. Čo sa presne pred 40. rokmi udialo?

Ilustračný obrázok k článku Výročie, z ktorého tuhne krv v žilách: Od dlho tajenej havárie v Jaslovských Bohuniciach uplynulo 40 rokov
Zdroj: TASR

K havárii v jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia a do ovzdušia uniklo značné množstvo rádioaktívneho oxidu uhličitého, prišlo 5. januára 1976. Za to, že sa havária v Jaslovských Bohuniciach neskončila fatálne, možno ďakovať duchaprítomnosti pracovníkov elektrárne Milana Antolíka a Viliama Pačesa. Vtedajší režim havárie v atómových elektrárňach na území bývalého Československa dôsledne tajil.

Príčiny havárie

Dňa 5. januára 1976 vymieňali v prvom bloku elektrárne A1 palivo. Pri výmene jedného palivového článku, ktorú technici robili počas prevádzky, vystrelil článok do výšky, narazil na žeriav a rozbil sa. Po vystrelení článku zostal otvorený technologický kanál a do reaktorovej sály začal unikať oxid uhličitý, používaný na chladenie reaktora.

Pracovníci, ktorí článok vymieňali, museli zo sály okamžite utiecť, pretože by sa zadusili. V sále však zostal otvorený technologický kanál, ktorým chladiaci plyn unikal do ovzdušia. Keby sa kanál nepodarilo utesniť v priebehu 30 až 60 minút, všetok plyn by unikol do vzduchu, nebolo by čím chladiť reaktor a teplota v ňom by stúpala na úroveň, kedy by sa začali taviť ostatné palivové články.

V tom prípade by sa v elektrárni v Jaslovských Bohuniciach mohlo odohrať to, čo sa o desať rokov stalo v Černobyle.

Zabránili najhoršiemu

Upratať zvyšky rozbitého palivového článku a upchať otvorený kanál sa podarilo dvom mladým zamestnancom elektrárne, ktorí tak zabránili najhoršiemu. Nehoda si vyžiadala životy dvoch likvidátorov jadrového odpadu. Tí totiž pracovali v podzemí, nestačili pred smrtiacim plynom vybehnúť cez zamknuté únikové dvere a udusili sa. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že dvere boli zamknuté kvôli zamedzeniu krádeží.

Počas havárie uniklo do okolia elektrárne 1011 Bq aerosolov a 109 Bq rádioaktívnych izotopov jódu, 11 km severne od Jaslovských Bohuníc namerali 480 Bq/kg cézia-137 v tráve a 407 Bq/kg jódu-131 v kukurici.

Vyznamenanie od prezidenta

Za likvidáciu následkov havárie v A1 a nasadenie vlastného života udelil v roku 2008 prezident SR Milanovi Antolíkovi a Viliamovi Pačesovi vysoké štátne vyznamenanie Kríž Milana Rastislava Štefánika III. triedy. Získali ho za záchranu ľudských životov a značných materiálnych hodnôt s nasadením vlastného života. Stalo sa tak po 32 rokoch od osudovej udalosti.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z výstavby jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Titulná foto: ilustračné

ARCHÍVNE ZÁBERY: Výstavba jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM