Správy Samospráva

Výsledky krajského participatívneho rozpočtu: V okrese Trnava uspelo 12 projektov

Prvý krajský participatívny rozpočet je za nami. Podporu dostalo 56 projektov, 12 z nich je z Trnavského okresu.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky krajského participatívneho rozpočtu: V okrese Trnava uspelo 12 projektov
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Spolu 17 463 hlasujúcich rozhodlo o osude 89 projektov prvého ročníka participatívneho rozpočtu (PR) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Svojimi celkovými 55 379 hlasmi v májovom elektronickom hlasovaní rozhodli, že finančnú podporu dostane 56 z nich vo všetkých siedmich okresoch kraja.

TTSK vyčlenil pre úvodný ročník sumu 250 000 eur, ktorá bola podľa veľkosti rozdelená do jednotlivých regiónov.

V Dunajskej Strede a Galante bude z participatívneho rozpočtu podporených po 11 projektov. „Ide napríklad o Školu pod korunami stromov, Mačku – ekoderatizéra mesta, Detskú olympiádu, tiež Deň rodiny v obci Gáň, stojan na bicykle v Seredi i tvorivé dielne pre dôchodcov,“ informovala TASR projektová manažérka PR Zuzana Kosírová.

V okrese Hlohovec umožní finančný objem zatiaľ realizáciu štyroch projektov – Poškoláka, meSTO stromov, Komunitu bez odpadu a Penaltový kráľ, v okrese Piešťany je to sedem. „Najviac hlasov dostal Piknik Park Sĺňava, obyvatelia hlasovali aj za workshop Voda nad zlato či za Návrat beachvolejbalu do starých Piešťan,“ uviedla Kosírová.

Na Záhorí podporí participatívny rozpočet 13 projektov – päť v okrese Senica, vrátane projektu Čistý chotár 2019 a Vráťme oblohu vtákom. V okrese Skalica odhlasovali ľudia podporu pre šesť projektov, aj pre Kokorunku – kde je vôľa, tam je cesta, ekoDOmček i Rozkvitnutú a bezpečnú ulicu Vrádište.

V okrese Trnava uspelo 12 projektov.

„Napríklad kRAJské FČELY, komunitný priestor pri rotunde, Údolie ruží, Divadlo aj na vidieku. Mňa osobne veľmi teší, že finančné prostriedky nezostanú všetky v Trnave, ako si mnohí kritici participatívneho rozpočtu na začiatku mysleli. Putujú tiež do Zelenča, Smoleníc, Križovian nad Dudváhom, Dolných i Horných Orešian, Malženíc či Ružindola,“ informovala Kosírová.

Pri takmer všetkých okresoch disponujú ešte zostatkovou sumou. Systém je nestavený tak, že čiastka bude ponúknutá projektu pod čiarou.

Ak dokáže projekt zrealizovať aj s týmto finančným objemom, bude mu poskytnutý, ak nie, ponúknu ho nasledujúcemu. Kosírová uviedla, že úvodný ročník participatívneho rozpočtu hodnotia veľmi pozitívne. „Viac ako 17.000 hlasujúcich je pre pilotný ročník úspechom. Obyvatelia kraja sa s konceptom participatívneho rozpočtu ešte len zoznamujú, ale všetci to zvládli výborne. To, že niektoré projekty skončili "pod čiarou“ neznamená, že boli horšie. Ale vyčlenená suma pre jednotlivé okresy jednoducho nepustí. Veríme, že v ďalšom ročníku, ktorý pomaly začíname pripravovať, sa zapojí ešte viac obyvateľov nášho kraja či už v podobe predložených projektov, alebo hlasovania," dodala. Výsledky hlasovania sú na webe tvorimekraj.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM