Júlia Vargová Kultúra

Výstava Stavanie veží: Ukazuje tvorbu i životný príbeh mladej fotografky, FOTO

Magdaléna Tomalová podľa kurátorky výstavy Petry Cepkovej nič neskrýva. Skôr konštatuje a sarkasticky ukazuje ľudí ako bytosti v ich komplexnosti a kráse.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Stavanie veží: Ukazuje tvorbu i životný príbeh mladej fotografky, FOTO
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo Jána Palárika v Trnave v spolupráci s Fakultou masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda vo svojich priestoroch prezentuje výstavu Magdalény Tomalovej, Stavanie veží.

„Vystavená séria Deti a izby nás ako divákov neúprosne stavia zoči-voči dospievajúcim deťom v intímnych chvíľach samoty v rôznych izbách,“ vysvetľuje kurátorka. Séria Ecce homo je zase najosobnejšou fotografickou výpoveďou Magdalény Tomalovej. Odkrýva v nej spoločensky citlivú tému, a to ľudí s fyzickým postihnutím. „Tento konkrétny vizuálny príbeh je však o to viac silnejší, že sa jedná o autorkiných rodičov,“ ozrejmuje Cepková.

Forma sociálneho dokumentu sa pre Magdalénu Tomalovú ukazuje ako tá najvhodnejšia cesta na vizuálnu interpretáciu myšlienok. Tak tomu je i vo fotografickom cykle s názvom Jurko, ktorým zároveň zavŕšila svoje magisterské štúdium na FMK UCM v Trnave. Tomalová tu narába s ikonografiou zobrazovania Madony s dieťaťom v náručí, alebo nás odkazuje na Svätú rodinu.

Samotná autorka tvrdí, že ju vždy zaujímal človek a jeho príbeh. „Vždy som bola viac poslucháč ako rozprávač. Rada vnímam ľudí a ich podstatu,“ konštatuje. „Fotografovať ľudí je pre mňa určitý intímny proces, kde voči sebe búrame hranice a sme si bližšie a často ani nevieme ako,“ dodáva.

Výstava v Divadle Jána Palárika trvá od 7. mája do 4. júna. Pozrieť si môžete pozrieť počas pracovných dní od 9:00 do 19:00.

Magdaléna Tomalová "Stavanie veží"
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM