Správy

Výstavba novej nemocnice v Trnave: Bude v začatom projekte pokračovať aj nový riaditeľ?

Za predchádzajúceho vedenia sa rozbehla príprava novej monoblokovej nemocnice. Čo bude so začatým projektom?

Ilustračný obrázok k článku Výstavba novej nemocnice v Trnave: Bude v začatom projekte pokračovať aj nový riaditeľ?
Zdroj: Facebook.com/Fakultná nemocnica Trnava

Výstavba novej budovy Fakultnej nemocnice (FN) Trnava je prioritou i pre jej aktuálne novovymenovaného riaditeľa Daniela Žitňana. Ten pre TASR uviedol, že FN bude pokračovať v začatom projekte.

„Momentálne čakáme na vydanie územného rozhodnutia zo stavebného úradu. Zároveň sú spracované podklady na vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby. To bude ďalším krokom v prípade poskytnutia finančných prostriedkov,“ informoval.

Prečítajte si tiež

FN za predchádzajúceho riaditeľa Vladislava Šrojtu rozbehla prípravu novej monoblokovej nemocnice v areáli FN, ktorá by mala priniesť vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti pre Trnavu i širší región. Nevyhovujúci systém pavilónov má nahradiť moderný objekt so 630 lôžkami, kde budú pod jednou strechou oddelenia, kliniky, ambulantná časť, urgentný príjem s heliportom na streche, administratíva a pričlenený aj parkovací dom so 480 miestami.

Útvar hodnoty za peniaze vydal pre výstavbu nemocnice kladné stanovisko, keďže sa podľa hodnotiacej správy v Trnave oplatí viac výstavba novej ako rekonštrukcia súčasných budov. Niektoré z nich majú viac ako 100 rokov.

FN sa uchádzala pre realizáciu o prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR, nakoniec ich však nedostala. Zdravotnícke zariadenie sa následne vyjadrilo, že aj napriek tomu bude pokračovať v prípravách, keďže súčasný stav neumožňuje zmysluplnú alternatívu rozvoja a zároveň bude hľadať zdroje financovania. Vlani v máji podpísala FN zmluvu o dielo na projektovú dokumentáciu s pražskou spoločnosťou CASUA a. s. Vedenie FN Trnava doteraz vnímalo výstavbu ako nevyhnutnosť, keďže súčasné budovy už nespĺňajú potreby 21. storočia, najmä v oblasti komfortu pacientov. Projekt novej nemocnice je v súlade s územným plánom Trnavy. Má podporu mesta i krajskej samosprávy. Celková suma výstavby bola odhadovaná na 382 miliónov eur s DPH.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM