Správy

Výstavba vojenského archívu v Trnave sa opäť odsúva: Najbližšie roky sa stavať nezačne

Po výmene vedenia rezortu obrany prebieha analýza rozbehnutých projektov. Otázna je aj výstavba vojenského ústavu za milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba vojenského archívu v Trnave sa opäť odsúva: Najbližšie roky sa stavať nezačne
15
Galéria

Nová budova Vojenského archívu – Centrálnej registratúry v Trnave nebude pravdepodobne postavená do konca roka 2025. Pred rokom a pol, v septembri 2022, pôvodný termín avizoval vtedajší minister obrany Jaroslav Naď. Aktuálne, po výmene vedenia rezortu, ako pre TASR uviedla Michaela Lacková z odboru komunikácie ministerstva obrany (MO), prebieha analýza rozbehnutých projektov a ďalšie postupy budú zadefinované až po zhodnotení záverov.

Na jeseň 2022 v Trnave Naď spolu s predsedom Trnavského samosprávneho kraja Jozefom Viskupičom a primátorom Trnavy Petrom Bročkom informovali o projekte zodpovedajúcom 21. storočiu za 23,7 milióna eur. Výstavbou na pozemku, ktorý MO darovalo pred časom mesto Trnava, sa mali uvoľniť historické archívne priestory na svoj pôvodný účel – univerzitné vzdelávanie. Následne MO v novembri 2022 vyhlásilo verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu pre novú budovu.

Prečítajte si tiež

Kedy začne výstavba?

MO nekonkretizovalo, v akom štádiu je príprava projektu a či v rozpočte počíta s realizáciou. „Trvanie niektorých procesov nie je možné z objektívnych príčin ovplyvniť, preto nie je možné presne určiť termín,“ doplnila Lacková.

Výstavbou vojenského archívu v Trnave sa zaoberali všetky doterajšie vedenia rezortu obrany. Už v roku 2008, keď rezort viedol František Kašický, bol spracovaný stavebný zámer a vydané územné rozhodnutie. Počítalo sa s nákladmi 3,31 milióna eur a termínom ukončenia 2010. Trnavčania sa s projektom mohli zoznámiť na radnici, úložná kapacita bola vyrátaná na 97 258 m2. Projekt sa nerealizoval, problémom bolo priame zadanie realizátorovi spájanému s vládou. Predtým v roku 2006, keď bol ministrom obrany Martin Fedor, sa uvažovalo aj o presťahovaní do Bratislavy do prenájmu do bývalých skladov zeleniny.

Komplex budov v Trnave, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou, bol postavený začiatkom 17. storočia na potreby Trnavskej univerzity. V súčasnosti je v havarijnom stave a nespĺňa podmienky archívneho objektu. Do rozdelenia Československa archivoval všetky osobné spisy občanov bývalého Československa. Po rozdelení republiky sa v Trnave archivujú tieto spisy a aj utajované a neutajované registratúrne záznamy slovenských ozbrojených síl.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vojenský archív by mali postaviť do konca roka 2025
15
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM