Rôzne

Z elektrárne v Bohuniciach prepravili 12 parogenerátorov: Každý vážil 145 ton

Preprava parogenerátorov bola unikátnou operáciou v histórii Slovenska a vyraďovací proces elektrárne V1 pokračuje už v primárnom okruhu.

Ilustračný obrázok k článku Z elektrárne v Bohuniciach prepravili 12 parogenerátorov: Každý vážil 145 ton
21
Galéria
Zdroj: TASR

Spoločnosť JAVYS prepravila z vyradenej jadrovej elektrárne (JE) V1 v Jaslovských Bohuniciach posledný z dvanástich 145-tonových parogenerátorov. Prvý parogenerátor, ako informovala hovorkyňa JAVYS-u Miriam Žiaková, bol prepravený 13. marca, dvanásty 11. júla.

„Váha jedného parogenerátora je 145 ton, dĺžka 11,8 metra a vnútorný priemer je 3210 milimetrov. Vysoká hmotnosť parogenerátorov si vyžadovala špeciálny náves a zväčšenie otvorov nad parogenerátormi, ktoré neboli od doby výstavby nikdy otvorené. Vybratiu každého kusa parogenerátora predchádzala dôsledná príprava tímu špecialistov. Viazači bremien ju museli naplánovať tak, aby bolo možné každý kus samostatne a bezpečne vybrať z pôvodného miesta a preložiť na prepravné diaľkovo ovládané vozidlo. Aj preto sme počas prepráv nezaznamenali žiadne technické problémy,“ konštatovala hovorkyňa.

Proces prepravy parogenerátorov z vyradenej JE sa realizoval sa na špeciálnom zariadení, ktoré bolo zapožičané z Rakúska. „Prepravou parogenerátorov sme celkovo prepravili 1872 ton materiálu, z ktorého zhruba 1360 ton kovu vrátime do recyklačného procesu. Parogenerátory boli postupne premiestnené z JE V1 do bývalej strojovne JE V1, kde sa zriaďuje špeciálne pracovisko a na ich rozporcovanie je vyvinutý prototyp rezacieho zariadenia. Proces fragmentácie sa začne od 1. septembra 2019," informovala Žiaková.

Spoločnosť JAVYS, a. s., pokračuje vo vyraďovaní odstavenej jadrovej elektrárne V1 už v primárnom okruhu.

Náročný proces prepravy prvého parogenerátora sa realizoval v marci, v čase monitorovacej misie Európskej komisie, ktorú viedol riaditeľ Massimo Garribba. Podľa neho program vyraďovania reaktorov JE V1 Jaslovské Bohunice spolufinancovaný Európskou úniou patrí k najpokročilejším v Európe a má ambície byť vzorovým a prvým príkladom úplnej demontáže a uvoľnenia lokality pre tento špecifický typ reaktora (ruský dizajn VVER). „Slovenská republika nastavila proces s efektívnymi nástrojmi na maximalizáciu šancí, aby sa tento program stal príkladom hodným nasledovania,“ uviedol Garribba. Konečný termín vyraďovacieho procesu JE V1 je rok 2025.

Foto: ilustračné

Atómová elektráreň Jaslovské Bohunice
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM