Správy

Za bazilikou obnovili bývalú márnicu z roku 1785: Čo v nej bude?

V Trnave obnovili bývalú márnicu za Bazilikou sv. Mikuláša. Objekt v tesnom susedstve stredovekého mestského opevnenia bol postavený okolo v roku 1785.

Ilustračný obrázok k článku Za bazilikou obnovili bývalú márnicu z roku 1785: Čo v nej bude?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Niekoľko mesiacov do začiatku prázdnin trvala v Trnave obnova národnej kultúrnej pamiatky, stojacej v tieni Baziliky sv. Mikuláša. V Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR je vedená ako meštiansky dom, no pôvodne bola postavená ako márnica dnes už neexistujúceho cintorína. Informoval o tom hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík.

Cieľom pamiatkovej obnovy a stavebných úprav bolo odstránenie nevhodných zásahov zo záveru 20. storočia a prinavrátenie dovtedy existujúceho slohového riešenia v maximálnom možnom rozsahu. Vymenili strešnú krytinu, vybudovali nový západný štít, odstránili nepatričné omietky, postavili nový komín a realizovali ďalšie práce.

Prečítajte si tiež

História bývalej márnice

„Objekt v tesnom susedstve stredovekého mestského opevnenia bol postavený okolo v roku 1785 a okrem márnice zahŕňal aj byt organistu farského kostola. Spojením týchto funkcií vzniklo atypické architektonické a dispozičné riešenie – stavba pripomínajúca skôr vidiecke ľudové domy,“ uviedol Kolenčík. Po zrušení cintorína, ktorý jestvoval podľa archeologických nálezov oveľa skôr, ako postavili gotickú baziliku, slúžil na bývanie, a to až do 90. rokov 20. storočia. Časť po priestore vyhradenom pre zosnulých sa stala depozitárom pre potreby baziliky a potom bola aj sídlom občianskeho združenia.

Investorom obnovy bola Farnosť sv. Mikuláša Trnava – mesto, dotáciu vo výške 15-tisíc eur z programu Obnovme si svoj dom poskytlo Ministerstvo kultúry SR. „Objekt síce nepatrí medzi veľké stavby, ale svojou polohou na rohu Námestia sv. Mikuláša a Jeruzalemskej ulice je nositeľom významnej urbanistickej hodnoty v rámci najzachovalejšieho priestoru historického jadra Trnavy,“ upozornil Kolenčík. Dodnes je bez výraznejších zmien do exteriérového výrazu, dispozície a slohových konštrukcií. Je nositeľom aj viacerých individuálnych pamiatkových hodnôt a predstavuje v Trnave hodnotu jedinečnosti.

Ako sa bude využívať?

„Bude sa využívať naďalej ako zázemie pre baziliku v čase Trnavskej novény a tiež ako bývanie pre jej výpomocného duchovného,“ doplnil Kolenčík. Farnosť by chcela v pamiatkovej obnove pokračovať. „Všetko bude závisieť od získania dostatočných finančných prostriedkov. Pripravuje sa projekt na revitalizáciu záhrady, zelene a nádvoria s vybudovaním novej vstupnej brány a oplotenia,“ doplnil hovorca Trnavskej arcidiecézy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM