Júlia Vargová Samospráva

Záchrana života na dosah: Na budove Trnavskej župy pribudol externý defibrilátor

Na budove Úradu Trnavského samosprávneho kraja pribudol život zachraňujúci prístroj dostupný verejnosti, nový automatický externý defibrilátor (AED).

Ilustračný obrázok k článku Záchrana života na dosah: Na budove Trnavskej župy pribudol externý defibrilátor
Zdroj: TASR

Pri použití AED sa šanca na prežitie zvyšuje o 70 percent. Prístroj najnovšie pribudol aj na Trnavskej župe. Informoval o tom Trnavský samosprávny kraj na svojej stránke. „Predstavte si, že Váš blízky, alebo náhodný okoloidúci je v bezvedomí, nedýcha a nemá pulz. Čo v tej chvíli urobíte? Voláte záchrannú zdravotnú službu. Ibaže, s každou nadchádzajúcou minútou bez pomoci sa šance na prežitie znižujú. Preto sme sa dnes zúčastnili školenia, ktoré nás oboznámilo a poučilo o možnej záchrane,“ uvádza Trnavský samosprávny kraj (TTSK).

Ako ďalej informuje župa, AED je v súčasnosti nenahraditeľným pomocníkom na letiskách, v školách, hoteloch, nákupných centrách, ale aj v športových halách. „Čoraz väčší záujem oň prejavujú samosprávy, preto sme radi, že sa hlásime k zodpovednosti a pridávame sa k verejným inštitúciam, ktoré budú mať na svojom úrade tento život zachraňujúci prístroj,“ dodáva TTSK.

Podľa informácii z krajského webu je kľúčovou vlastnosťou AED schopnosť zachrániť život pri náhlej zástave srdca, ak sa použije do 5 minút. „Prístroj má jednoduché používanie. Všetko je riadené povelmi. Stačí ak pacientovi priložíte na hrudník defibrilačné elektródy,“ vysvetľuje župa dodávajúc, že prístroj sám analyzuje pacientov stav a v prípade potreby použije elektrický výboj.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM