Rastislav Búgel Kultúra

Začínajú Trnavské dni: Mesto opäť pozvalo významných rodákov

V znamení tohtoročného 777. výročia povýšenia Trnavy na prvé slobodné kráľovské mesto na území Slovenska sa nesie tradičné podujatie Trnavské dni s podtitulom Láska-pokoj-porozumenie.

Ilustračný obrázok k článku Začínajú Trnavské dni: Mesto opäť pozvalo významných rodákov
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ich 22. ročník sa začína dnes a ako vždy sú jeho hosťami Trnavčania, ktoré meno svojho rodného mesta šíria na Slovensku i vo svete.

Vyspovedajú Trnavčanov

Poohliadnutie za pozoruhodnou históriou Trnavy prinesie dnešné predpoludnie. V zasadačke mestského zastupiteľstva na trnavskej radnici oboznámi s najnovšími poznatkami z histórie mesta historik Vladimír Rábik z Trnavskej univerzity a Simona Jurčová zo Západoslovenského múzea predstaví novootvorenú výstavu dobových pohľadníc a fotografií Trnavy v bývalej kaplnke. Na 17.30 hodinu je v kine Hviezda pripravené literárno-hudobné soirée, na ktorom moderátori Pavol Tomašovič a Peter Horváth vyspovedajú Trnavčanov – televízneho dramaturga, filmového scenáristu a publicistu Jozefa Heribana a diplomata a cestovateľa Daniela Belanského.

Z každého rožka

O hudobné spestrenie sa postará vychádzajúca hviezda, rovnako Trnavčanka Jana Andevská. V sobotu 19. septembra večer bude v Divadle Jána Palárika obľúbený galavečer, v rámci ktorého sa predstavia aj ďalší hostia – kulturologička a turistická sprievodkyňa na Malte Adriana Oliva, špičkový vedecký pracovník a operatér pre kataraktovú chirurgiu Radovan Piovarči, spevák Opery Slovenského národného divadla Daniel Čapkovič i filmová producentka Lívia Filusová.

Návrat v čase

Slávnostná nedeľná omša v Bazilike sv. Mikuláša bude o 9. hodine, vystúpi Rímskokatolícky cirkevný hudobný spolok sv. Mikuláša s dielom Václava Emanuela Horáka Missa Solemnis. O 18. hodine sa v kine Hviezda vrátia milovníci hudby o päťdesiat rokov späť k melódiám a tónom bigbítu, ktoré v roku 1965 stáli pri zrode známej trnavskej skupiny The Breakers. Predstaví sa v pôvodnom zložení a diváci sa môžu tešiť aj na hosťujúceho speváka, skladateľa a inštrumentalistu Laca Lučeniča, ktorý pochádza z neďalekej obce Cífer.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM