han Rôzne

ZÁKAZY sa zmierňujú aj v Trnave: Ale na fitká, kávičku na terasách či kiná ešte ZABUDNITE!

Na tento deň sme sa tešili! Od zajtrajška, teda pondelka (19.4.) sa celé Slovensko prepne z čiernej farby na COVID automate do bordovej. Čo všetko sa zmení v Trnave a okolí?

Ilustračný obrázok k článku ZÁKAZY sa zmierňujú aj v Trnave: Ale na fitká, kávičku na terasách či kiná ešte ZABUDNITE!
Zdroj: TASR/AP , TASR/Lukáš Grinaj

Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje, od 19. apríla bude celá krajina v III. stupni varovania, čo znamená, že žiadny okres nebude v najhoršom IV. stupni varovania. Od pondelka sa uvoľnia viaceré opatrenia, s testom bude možná návšteva obchodov, služieb, či pobyt v prírode mimo okresu. Informuje o tom web ministerstva zdravotníctva.

„Najbližšie dni dáta ukážu, ako sa nám darilo cez Veľkú noc, čísla hospitalizovaných nám klesajú, je to výsledok našej spoločnej zodpovednosti, ďakujem vám za to, vydržme a spoločne vírus porazíme,“ povedal premiér Eduard Heger, ktorý však nezabudol dodať, aby všetci naďalej pokračovali v nastolenom trende dodržiavaní protiepidemických opatrení.

Kam patríme?

Podľa novej mapy je v bordovej zóne 27 okresov, v červenej 41 a v ružovej 4. V čiernej farbe s najvyšším stupňom varovania nebude žiadny okres. Okres Trnava zostáva v červenej farbe na mape COVID automatu, rovnako aj ďalšie okresy Trnavského kraja (Dunajská Streda, Piešťany, Galanta, Hlohovec, Skalica). Jediným okresom patriacim „ku nám“, ktorý zostáva v bordovej farbe, je senický.

Aký test potrebujeme?

Farba okresu určuje to, aký starý test, samozrejme negatívny, musíte mať. Testy sú potrebné nielen na cestu do práce, ale aj na využívanie ďalších výnimiek. Kým v bordových okresoch potrebujete negatívny výsledok testu každých 7 dní, v červených je platnosť testu až 14 dní.

Zároveň celé Slovensko od zajtra prechádza z čiernej do bordovej farby a môže sa otvoriť väčšina prevádzok a služieb. Aby ste ich mohli navštíviť, budete potrebovať negatívny test na COVID-19 nie starší ako 7 dní bez ohľadu na farbu okresu.

Sú aj výnimky

Testy nepotrebujú tí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom lekárske potvrdenie. Rovnako, keď ste minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer&Biontech, Moderna) alebo štyri týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca).

Zmiernené opatrenia:

  • otvoria sa všetky obchody a služby, na 1 osobu bude 15 štvorcových metrov, povinný je negatívny test,
  • pohyb v prírode bude možný aj mimo okres, povinný je negatívny test,
  • otvoria sa kostoly, 1 osobu na 15 štvorcových metrov, povinný je negatívny test,
  • šport v exteriéri max. 6 osôb, povinný je negatívny test,
  • otvoria múzeum, 1 osoba na 15 štvorcových metrov,
  • knižnice do max. 6 osôb,
  • hotely a penzióny do max. 6 osôb, zatiaľ bez otvorenia reštaurácie.

Niečo na čítanie z Trnavy a okolia:

Nosenie rúšok

Ako sa píše vo Vyhláške Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), od pondelka sa menia aj podmienky nosenia rúšok a respirátorov. „Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa nebude už v týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov,“ prezradila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Učitelia a žiaci v školách nebudú mať povinný respirátor, iba rúško.

Čo zostáva zatvorené

  • prírodné a umelé kúpaliská, otvorené ostávajú prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne, ktoré vykonávajú liečebné procedúry na základe návrhu lekára podľa zákona o zdravotnej starostlivosti; kúpaliská a plavárne môžu otvoriť v prípade, že stanovia maximálnu kapacitu prevádzky na 6 zákazníkov a dodržia ďalšie podmienky uvedené vo vyhláške
  • prevádzky poskytujúce služby wellness (sauny, vírivky, kúpele, zábaly)
  • fitness centrá
  • prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení
  • prevádzky verejného stravovania – naďalej však môžu vydávať jedlá so sebou alebo formou donáškovej služby; otvorené sú aj kuchyne a výdajne stravy v zdravotníckych zariadeniach, školách a ostatných zariadeniach špecifikovaných vo vyhláške za dodržania nariadených protiepidemických opatrení, ak nie je možné v týchto zariadeniach spoločného stravovania zabezpečiť konzumáciu jedál inak.

O tomto informoval Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na Facebooku.

O týždeň ešte lepšie?

V prípade, že by sa situácia ohľadom koronavírusu zlepšila ešte výraznejšie, šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík sa nechal počuť, že by mohla prísť ďalšia fáza uvoľnenia. Stalo by sa tak na celom Slovensku od 26. apríla!

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: trnava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM