Rastislav Búgel Správy

Založil jeden z najväčších cukrovarov: Teraz mu odhalili pamätnú tabuľu

Pamätnú tabuľu odhalili v Trnave spoluzakladateľovi a prevádzkovateľovi najväčšieho cukrovaru v Uhorsku, v Československu a na Slovensku, barónovi Augustovi Stummerovi. Cukrovarnícka fabrika niesla jeho meno 70 rokov, až do roku 1946.

Ilustračný obrázok k článku Založil jeden z najväčších cukrovarov: Teraz mu odhalili pamätnú tabuľu
Zdroj: TASR

Od roku 2004 je dielo baróna Stummera opustené, päť jeho objektov bolo vyhlásených za národnú technickú pamiatku. Areál čaká na nové využitie. Tabuľu odhalil primátor Trnavy Peter Bročka a predseda predstavenstva súčasného vlastníka United Industries, a.s., Eduard Šebo.

Zaradenie medzi najväčšie

Rodina Stummerovcov kúpila cukrovar v konkurze začiatkom roku 1877. Noví majitelia investovali do modernizácie podniku, do nových technológií, aj do železničnej trate, ktorá spájala železničnú stanicu s cukrovarom. V nasledujúcich rokoch došlo k zintenzívneniu výroby a k zvýšeniu produkcie do takej miery, že sa trnavský cukrovar zaradil medzi najväčšie potravinárske podniky. Zamestnával štyri stovky zamestnancov, boli to väčšinou sezónni poľnohospodári, pestujúci v okolí cukrovú repu.

Román z prostredia cukrovaru

Z prostredia trnavského cukrovaru a života drobných roľníkov počas obdobia hospodárskej krízy pochádza román Kus cukru spisovateľa Petra Jilemnického, ktorý vtedy učil v Trnave na jednej zo škôl. Podnik bol v období socializmu premenovaný na Cukrovar Petra Jilemnického.

Čestné členstvo

Počas svojho života získal August Stummer viacero ocenení, Spolok pre cukrovarnícky priemysel ho v roku 1897 vymenoval za svojho čestného člena a v roku 1907 mu zhotovil pamätnú plaketu. S jeho menom je spojené aj založenie Poisťovacieho ústavu pre dôchodcov, zamestnancov cukrovaru. V Trnave získal členstvo v zastupiteľských orgánoch na základe toho, že patril medzi zámožné osoby, ktoré platili vysoké dane.

Založil jeden z najväčších cukrovarov: Teraz mu odhalili pamätnú tabuľu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM