Dominika Handzušová Správy

Západoslovenské múzeum čaká rekonštrukcia: TIETO zmeny budú stáť takmer dva milióny!

Historickú budovu Západoslovenského múzea čakajú zmeny. Pozrite sa, čoho sa rekonštrukcia najviac dotkne a aké novinky pribudnú.

Ilustračný obrázok k článku Západoslovenské múzeum čaká rekonštrukcia: TIETO zmeny budú stáť takmer dva milióny!
Zdroj: TASR

Na projekt rekonštrukcie a modernizácie má Trnavský samosprávny kraj ako zriaďovateľ vyčlenených takmer 1,9 milióna eur prevažne z projektových prostriedkov. Práce by sa mali realizovať do jesene tohto roku.

Expozícia tehly

Cieľom je prinavrátiť komplexu dobový vzhľad, očistiť ho od nevhodných novodobých zásahov a prezentovať v koncepčnom slohovom výraze podľa výsledkov reštaurátorského výskumu. V jednom z átrií tohto bývalého kláštora klarisiek bude osadený externý výťah. Umožní bezbariérový vstup do všetkých výstavných priestorov.

Podľa riaditeľky Daniely Čambálovej povedie nielen na všetky nadzemné podlažia, ale aj do doteraz nesprístupnenej časti pivníc. „Tam plánujeme urobiť expozíciu tehly,“ prezradila Čambálová.

Päť okien ostane, takmer tristo vymenia

Dôležitou súčasťou rekonštrukcie bude výmena takmer 300 okien na celom objekte. Je ich päť typov, nové budú drevené a čo najviac podobné pôvodným. Každé jedno muselo byť pritom samostatne zamerané, nemôže ísť o žiadnu typovú výrobu. „Päť z celkového počtu zostáva na svojom mieste, budú reštaurované, pochádzajú pravdepodobne z 18. storočia,“ dodala Čambálová.

Všetko sa udeje pod dozorom pamiatkarov, objekt je totiž národnou kultúrnou pamiatkou. Výmena okien umožní múzeu aj lepšiu tepelnú izoláciu.

Fasáda sa prispôsobí

Novú podobu dostane tiež hlavný vstup do múzea a fasáda na základe výskumov zmení mierne farebnosť, reštaurovať sa budú aj nápisy pod rímsou. „V roku 2006 sme rekonštruovali vežu kostola, ktorý je súčasťou múzea, a tam je už použitá farba, ktorá je podobná tej pôvodnej, teraz v tom budeme pokračovať,“ informovala riaditeľka múzea.

Klariský kláštor sa v Trnave spomína už v roku 1239, bol viackrát prestavaný a rozširovaný. Za najstaršiu zachovanú časť je považované stredné kláštorné krídlo medzi dvomi rajskými dvormi. Súčasný vzhľad najviac ovplyvnila prestavba v 17. storočí po veľkom požiari. Komplex patril reholi až do roku 1782, keď cisár Jozef II. zrušil rád klarisiek a budova sa stala všeobecnou vojenskou nemocnicou (do roku 1850), neskôr nemocnicou pre psychicky chorých vojakov. Počas 2. svetovej vojny sa v nej ukrývali americkí letci. Po vzniku múzea v roku 1954 bola pridelená Krajskému múzeu v Trnave.

Aktuálne si v Západoslovenskom múzeu okrem stálych expozícií môžete pozrieť výstavu Vilmy Holickej Ozvena.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM