Dominika Handzušová Kultúra

Západoslovenské múzeum oslavuje 60. výročie založenia: Predstaví výstavu Desať naj

Výber toho najlepšieho zo svojich zbierok priblíži Západoslovenské múzeum v Trnave na výstave Desať naj. Výstava je venovaná 60. výročiu založenia múzea.

Ilustračný obrázok k článku Západoslovenské múzeum oslavuje 60. výročie založenia: Predstaví výstavu Desať naj
Foto: Dominika Handzušová

Pozoruhodné predmety vystaví prvýkrát 25. septembra, kedy sa uskutočnia oslavy jubilea tejto inštitúcie. Okrem výstavy pripravuje múzeum vydanie pamätnice so súpisom všetkých zrealizovaných výstav a expozícií počas svojej existencie aj s bohatou obrazovou prílohou.

Čelilo krádeži a žalobe

Západoslovenské múzeum v Trnave sídli v bývalom kláštore klarisiek. Patrí medzi tri najväčšie inštitúcie svojho druhu na Slovensku, má jednu z najrozsiahlejších výstavných plôch a ochraňuje takmer 170.000 predmetov. Jeho zbierkový fond pred desiatimi rokmi ochudobnila krádež 1210 vzácnych kusov nevyčísliteľnej hodnoty, ktorá sa do dejín zapísala ako najväčšia v Európe a ktorá nebola doteraz objasnená. Teraz visí nad múzeom hrozba, že by mohlo prísť o ďalších 1910 predmetov. Spolok sv. Vojtecha sa totiž súdne domáha vydania hnuteľných vecí zo zbierok bývalého Múzea F. R. Osvalda, ktoré prešli po jeho zániku do práve vznikajúceho Západoslovenského múzea. Spolok to podľa informácií hovorcu TTSK Patrika Velšica zdôvodňuje protiprávnym odňatím v období komunistického režimu. Prvé súdne pojednávanie sa uskutočnilo v auguste.

Desať kolekcií

Výstava 60 rokov Západoslovenského múzea v Trnave predstaví desať kolekcií predmetov, ktoré tvoria významnú súčasť múzejných zbierok: archeologickú zbierku, historickú zbierku, kolekciu ázijských predmetov, etnografickú zbierku, zbierku Štefana Cyrila Parráka, prírodovednú zbierku, zbierku umenia, historickú knižnicu, kolekciu Mikuláša Schneidera Trnavského a kampanologickú zbierku.

„Zostaviť výber na jubilejnú výstavu bolo zložité vzhľadom na bohatosť fondu, z archeologickej zbierky sme sa nakoniec rozhodli pre vzácne zoomorfné nádoby z raritnej zbierky zberateľa Štefana Cyrila Parráka pre keramiku a sklo. Máme bohatú historickú zbierku, z nej to budú hodiny, zbrane, vzácne tlače, návštevníci uvidia aj predmety a noty z pozostalosti skladateľa Mikuláša Schneidra-Trnavského. Z kampanologickej zbierky, ktorá je najväčšia na Slovensku, vystavíme zvony a nevynecháme ani predmety z ázijskej zbierky, ktorá je rovnako na Slovensku ojedinelá,“ povedala riaditeľka múzea Daniela Čambálová.

Západoslovenské múzeum vzniklo v auguste 1954, má dvanásť expozícii ako Gotická Trnava, Ľudový odev západného Slovenska, Krása zašlých čias, Sakrálne pamiatky, Oratórium, Dejiny Trnavy či Príroda Malých Karpát, popri nich pripravuje ročne okolo dvadsať výstav. Sídli v štyroch budovách, z nich tri sú národnými kultúrnymi pamiatkami – komplex kláštora klarisiek, Oláhov seminár – Múzeum knižnej kultúry a Dom hudby Mikuláša Schneidra-Trnavského. Začínalo v menších priestoroch, s postupom času sa kláštor celý prispôsobil muzeálnym potrebám. V súčasnosti však potrebuje revitalizáciu.

Spolupracuje s Eisenstadtom

Múzeum má podľa riaditeľkiných slov v existencii viacero medzníkov, medzi ne radí vybudovanie expozície z roku 1988 o histórii Trnavy k 750. výročiu povýšenia na slobodné kráľovské mesto a ďalšie aktivity. Ako perspektívnu vidí Čambálová práve začínajúcu spoluprácu so Zemským múzeom v rakúskom Eisenstadte. „Zapodievame sa myšlienkou festivalu Chute regiónov, na ktorom by sme si navzájom predstavili tradičné pokrmy. Jeho súčasťou by bol aj projekt, ako sa gastronómia vyvíjala v našich krajinách po rozdelení Rakúsko-Uhorska,“ dodala riaditeľka múzea.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM