Monika Hanigovská Rôzne

Zaspomínajte si s nami: Ako to kedysi vyzeralo na trnavských jarmokoch, FOTO

Naše mesto a jarmoky? To proste ide k sebe. Prinášame vám krásne spomienky trnavských pamätníčok, ale pozrieť si môžete aj archívne zábery.

Ilustračný obrázok k článku Zaspomínajte si s nami: Ako to kedysi vyzeralo na trnavských jarmokoch, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Jarmoky patrili vždy akosi k nášmu mestu. Preto predtým, ako si spolu s našimi respondentkami zaspomíname na takéto podujatia z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia, vráťme sa na chvíľku do samotných počiatkov jarmočenia v Trnave.

Bol to panovník Žigmund, ktorý udelil nášmu mestu v roku 1436 povolenie vykonávať jarmok a to na sviatok sv. Jakuba a sv. Mikuláša. V neskoršom období sa pridali aj ďalšie dni, v ktorých sa smelo veselo jarmočiť.

Matej Korvín udelil v roku 1463 Trnave jarmok aj na sv. Juraja a Quadragesimu, či napríklad panovník Ferdinand III. v roku 1647 povolil Trnavčanom jarmok aj na sv. Víta, sv. Vincenta i sv. Šimona. Panovníkov, s ktorými sa takto spájalo naše mesto ohľadom jarmokov, by sme však v histórií našli podstatne viac.

Zdroj: TASR

Pôsobivý stánok predajcu kávy

Ako to však vyzeralo na trnavských jarmokoch pred približne päťdesiatimi rokmi? Na to si môže ešte stále pamätať časť staršej trnavskej generácie. Rodené Trnavčanky Ľudmila a Zuzana patria medzi nich. Pre náš spravodajský portál si na takéto chvíle zaspomínali.

Ako prvá sa rozpovedala pani Ľudmila. „Pamätám si to dosť živo. Na dnešnom Trojičnom námestí, ale aj v jeho častiach, boli porozkladané vkusné pásikavé stánky. A každý z nich mal na čelnej strane aj svoj názov. Viete, nad svojimi hlavami by ste si vtedy prečítali ich názvy – ako napríklad odevy, konfekcia, domáce potreby či občerstvenie, rybie výrobky, hydina, cigánska pečienka… Vyzeralo to tak úhľadne, bolo to aj prehľadné. Mne sa to veľmi vtedy páčilo,“ rozpráva nám s úsmevom táto Trnavčanka o tom, ako to vyzeralo na trnavskom jarmoku konkrétne v roku 1965.

Zdroj: TASR

Zároveň ju doplna pani Zuzana, ktorá nám porozprávala o jednej zaujímavej zvláštnosti, ktorú by ste našli na vtedajšom trnavskom jarmoku.

„Vtedajší predajca tureckej kávy mal tam veľmi, ale ozaj veľmi zaujímavý stánok. Bola to akási veľká maketa tureckého historického mesta, mohli ste vidieť tie pekné maľované vežičky… No a pred ňou našli návštevníci stolíky so stoličkami. Bola to teda akási kaviarnička na čerstvom vzduchu. Priamo na jarmoku… Okrem výbornej tureckej kávy a zaujímavého prostredia, oku lahodili nielen ochotné čašníčky, ale aj ich typické turecké čapice, ktoré mali počas jarmoku stále na hlave,“ spomína naša respondentka.

Veľký jesenný jarmok

V Trnave sa však kedysi konal aj tzv. Veľký jesenný jarmok. Naň si zaspomínali obidve naše respondentky. Podľa ich rozprávania sa uskutočnil v roku 1956.

Obraz uvedeného jarmoku sa nám rozhodla vykresliť pani Zuzana. „Na takom Veľkom jesennom jarmoku by ste našli hocičo. Predávali sa tam dokonca napríklad motorky, na dračku išli rádia a televízne prijímače i práčky a mixéry. To si neviete potom ani predstaviť, tú cestu domov, ak ste si tam niečo takéhoto nakúpili… niekoho potom doma za dobrý nákup pochválili, iného vyhrešili,“ prezradila nám táto Trnavčanka s hlasným zvonivým smiechom.

A ako ďalej na záver pre zaujímavosť dodala, na tzv. Veľkom jesennom jarmoku si ľudia mohli zakúpiť aj obľúbenú „kočku v mechu“, čiže mačku vo vreci. Návštevníci si v ňom našli po zakúpení všakovaké vtipné drobnôstky. A niekde v pozadí všetkého toho jarmočného prostredia a veselenia sa, by sme určite podľa slov nami oslovenej pamätníčky započuli aj cimbalovku, ktorá naživo a rezko hrala na dnešnej pešej zóne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zábery z archívu: Pozrite si, ako to vyzeralo na trnavskom jarmoku v minulosti
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM