Samospráva

Zaujímavosť v Trnave: Georadar diagnostikuje stav ciest v meste

Neopravovať cesty iba na povrchu, neprekrývať poškodené podložie novou vrstvou asfaltobetónu, ale zvoliť efektívny spôsob a prostriedky na ich rekonštrukciu. To je cieľom diagnostiky vozoviek, s ktorou začalo mesto Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť v Trnave: Georadar diagnostikuje stav ciest v meste
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka výsledkom sa bude opravovať v nasledujúcich mesiacoch viacero mestských komunikácií. Pri tomto procese sa používa najmodernejšia neinvazívna technológia, ktorá umožňuje nazrieť pod úroveň vozovky a zistiť, v akom stave sú jej jednotlivé vrstvy. Nie je totiž výnimkou, že skladba podložia je každých pár metrov iná a preto sondy vykonávané len na niektorých miestach, nevypovedajú o jej stave v celej dĺžke.

Podľa informácií na mestskej webovej stránke diagnostika bola vykonaná pomocou špeciálnych vozidiel Slovenskej správy ciest, ktoré majú zabudovanú meraciu technológiu georadaru (GPR), systém pre zaznamenávanie videa CamLink spojený s GPS jednotkou, akcelerometer a laserový skener. V prvej fáze diagnostiky boli vybrané ulice Poštová Tajovského, Mozartova, Markovičova, Šafárikova, Sibírska, Na hlinách a Hajdóczyho (od križovatky so Slnečnou).

Spracované dáta v týchto dňoch prinášajú presný obraz o tom, ktoré časti komunikácií je potrebné kompletne zrekonštruovať a kde postačí úprava či výmena povrchu. V konečnom dôsledku môže toto zefektívnenie okrem zvýšenej životnosti nových povrchov priniesť významné úspory nákladov.

Mestské zastupiteľstvo odhlasovalo v utorok 28. júna aktualizáciu rozpočtu a jeho navýšenie o 640 000 eur na opravu miestnych komunikácií na uliciach Poštová, Tajovského, Mozartova, Šafárikova a Na Hlinách. Práce sa začnú už počas leta, kedy je premávka v meste menšia a minimalizujú sa tak dopravné obmedzenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM