Dominika Handzušová Samospráva

Zaujímavosti a kuriozity z volieb v Trnave: Najmladší starosta aj kandidát, čo nezískal ani hlas!

Volebný ošiaľ opadol, poznáme mená víťazov aj porazených. Ponúkame vám však pár zaujímavostí, ktoré sme zistili po zverejnení oficiálnych výsledkov v komunálnych voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti a kuriozity z volieb v Trnave: Najmladší starosta aj kandidát, čo nezískal ani hlas!
Zdroj: TASR

Do volieb v mestách a obciach vstupovali kandidáti rôznych vekových skupín. Pozreli sme sa na to, kto je v trnavskom volebnom obvode najmladším a kto naopak najstarším zvoleným starostom. Vekový rozdiel medzi nimi je pomerne značný.

Úspešný obhajca

Najmladším starostom v našom volebnom obvode sa stal Martin Červenka (30), ktorý uspel vo voľbách v Ratkovciach. V starostovskom kresle tak ostáva aj v ďalšom volebnom období a obhájil nielen starostovský post, ale po štyroch rokoch aj status najmladšieho.

Najstarší starosta bude ďalšie štyri roky v obci Voderady. Pavol Augustín (67) figuroval na kandidátke ako jediný. Vystriedal tak doterajšieho starostu Mareka Turanského. Medzi ním a obhajcom z Ratkoviec je vekový rozdiel takmer 40 rokov.

Nemali súpera

V niektorých obciach a mestách bol záujem o post starostu či primátora značný. O rekorde v Horných Orešanoch, kde na starostu kandidovalo až osem kandidátov, už sme vás informovali. Podobne o situácii v Bielom Kostole, kde bolo o jedného kandidáta menej, no je to tiež menšia obec a tak v priemere na počet obyvateľov mali kandidátov viac. Boli však aj obce, kde bol kandidát jediný. Takáto situácia nastala v už spomínaných Voderadoch, Bojničkách, Vlčkovciach, Hornej Krupej, Bohdanovciach nad Trnavou, Dlhej a Horných Otrokovciach.

V obci Dolné Dubové sa dokonca nevolilo vôbec. Spomedzi vyše 600 obyvateľov tejto obce neprejavil nikto záujem o miesto starostu. Vo voľbách si volili len poslancov.

Rozhodlo šesť hlasov

O tom, že vo voľbách zaváži každý jeden hlas svedčia aj rozdiely medzi víťazmi a tými, čo skončili na druhom mieste. V Siladiciach rozhodlo o víťazovi 8 hlasov. Iba 84 hlasov od voličov stačilo Jánovi Maršalovi, aby sa stal starostom Dolných Otrokoviec. S rozdielom siedmich hlasov tak predbehol svoju najbližšiu súperku. Najtesnejší rozdiel medzi kandidátmi bol v obci Pastuchov, kde o starostovi rozhodlo šesť hlasov.

V našom volebnom obvode sme našli aj ďalší unikát. Kandidáta, ktorý počas volebnej soboty nezískal ani jediný hlas. S nulou na konte tak skončil kandidát na starostu v obci Dechtice Ján Benovic.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM