Monika Hanigovská Kultúra Rôzne

Zeleneč pri Trnave si uctí známeho režiséra: V obci bude busta Jozefa Bednárika

V Zelenči bude o pár dní stáť busta známeho divadelného režiséra Jozefa Bednárika. Obec zvažuje spojiť s jeho menom aj tamojšiu lokalitu.

Ilustračný obrázok k článku Zeleneč pri Trnave si uctí známeho režiséra: V obci bude busta Jozefa Bednárika
Zdroj: TASR

Busta rodáka zo Zelenča pri Trnave, známeho divadelného režiséra Jozefa Bednárika, bude od nedele 29. októbra skrášľovať priestor pri zelenečskom kultúrnom dome. Rodina, priatelia a priaznivci sa za podpory obce takto rozhodli uctiť si divadelníka pri príležitosti jeho tohtoročných nedožitých sedemdesiatin. Autorom diela je sochár Ján Ťapák.

Idea vznikla podľa slov Víta Bednárika, brata režiséra a jednej z hlavných hviezd známeho Z-divadla, ktoré Jozef spoluzakladal, medzi členmi Bednárikovho šansónového klubu. V ňom režisér sústredil hercov i spevákov, ktorí radi interpretujú tento hudobný žáner a s vystúpeniami často zavítajú aj do Zelenča. Klub funguje aj po jeho smrti a má pripravený koncert i po slávnostnom odhalení busty.

„Busta bude osadená oproti uličke, kde sme s rodičmi v dome žili a Jozef si takto môže pripomínať časy, keď sme ako chlapci hrali divadlo na ulici,“ povedal Vít Bednárik.

Nemusí to skočiť len bustou

Sochár ju zrealizoval podľa slov Víta Bednárika bez nároku na honorár. Na podstavec poskytla peniaze obec. Podľa starostky Daniely Mizerovej ešte pred touto aktivitou sa obecné zastupiteľstvo začalo zaoberať otázkou pomenovania buď miestnej školy alebo námestíčka pred ňou po Jozefovi Bednárikovi.„Stále je to aktuálne, zvažujeme, čo by bolo najvhodnejšie. Našu obec preslávil nielen doma, ale Z-divadlo chodilo po celom svete,“ povedala.

Na zelenečskom námestíčku dokonca bývala aj Bednárikova priateľka a múza, herečka Štefánia Pepka Slobodová, ktorá rovnako predčasne zomrela v januári tohto roku.

Slávnostné odhalenie

Vít Bednárik informoval, že okrem súrodencov, rodiny a Zelenčanov účasť na slávnostnom odhalení busty prisľúbili zástupcovia Slovenského národného divadla, Divadla Andreja Bagara v Nitre i z ďalších scén, kde režisér pôsobil. Akt sa uskutoční o 15.00 h, koncert šansónového klubu bude o 17.00 hodine.

Jozef Bednárik začal svoju režisérsku kariéru v rodnej obci Zeleneč v roku 1975, so zanietenými amatérmi sa dostal na špičku amatérskej divadelnej scény v Československu a na Slovensku. Naštudoval s nimi desať inscenácií, s ktorými reprezentovali s úspechom aj na medzinárodných festivaloch v Maďarsku, Rakúsku, Bulharsku, Juhoslávii, Nemecku, Japonsku, Taliansku, ZSSR, Belgicku a Monaku. Zomrel v roku 2013 vo veku 65 rokov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM