Dominika Handzušová Kultúra

Životný príbeh Lucie Pálfiovej: Poslednú grófku priblíži tretie Víkendové rozprávanie na hrade

Bola svedkyňou veľkých zmien v spoločnosti, ktoré napokon výrazne ovplyvnili aj jej život. Príďte si popri prehliadke hradu vypočuť rozprávanie o poslednej grófke z Červeného Kameňa.

Ilustračný obrázok k článku Životný príbeh Lucie Pálfiovej: Poslednú grófku priblíži tretie Víkendové rozprávanie na hrade
Zdroj: TASR

SNM-Múzeum Červený Kameň sa v tomto roku vracia k obľúbeným prednáškam odborných pracovníkov. Ak patríte k návštevníkom, ktorým sa počas prehliadky expozícií v mysliach vynára množstvo otázok, nepremeškajte príležitosť navštíviť tohtoročné tretie Víkendové rozprávanie s podtitulom O poslednej grófke.

O pútavé rozprávanie o osudoch Lucie Pálfiovej, rod. Wilczekovej a jej každodennom živote i živote jej rodiny, sa postará kurátor múzea Dr. Daniela Hupka. Tretie Víkendové rozprávanie je v pláne 30. augusta o 15:00 hod. v Sale terrene na prízemí hradného paláca.

Každodenný život v Smoleniciach

Témou rozprávania bude život grófky Lucie Pálfiovej, rod. Wilczekovej (1862 – 1958), matky posledného majiteľa hradu Červený Kameň. Táto žena bola svedkom veľkých zmien v spoločnosti v druhej polovici 19. a v druhom desaťročí 20. storočia.

Narodila v roku 1862 vo Viedni a vyrastala na panstvách svojho otca v Dolnom Rakúsku. Ako mladej aristokratke sa jej dostalo vynikajúceho všeobecného vzdelania a vo februári 1895 sa stala manželkou Jozefa Pálfiho (1853 – 1920). Svoj život tak spojila s pálfiovským kaštieľom v Smoleniciach. „Z tohto obdobia pochádza množstvo listov a denníkov a fotografií, ktoré nám umožňujú nahliadnuť do každodenného života pálfiovskej rodiny v Smoleniciach,“ prezradila lektorka hradu Marta Bednáriková.

Posledná grófka

Práve Lucia Pálfiová sa ako matka Karola Pálfiho (1905 – 1992) stala i poslednou domácou paňou na hrade Červený Kameň. Trvale sa tu zdržiavala od roku 1943 až do pohnutých udalostí pred prechodom frontu koncom marca 1945. Vtedy spolu s rodinou odišla do Dolného Rakúska, kde žila až do svojej smrti v roku 1958.

Cez víkend sa bude na Červenom Kameni konať aj tradičná Burza starožitností. V sobotu 29. augusta si budete môcť vypočuť sláčikový koncert.

Mohlo by vás zaujímať:
Trienále plagátu Trnava vstupuje do finále: Pozrite si najlepšie práce 9. ročníka
Špeciálne vydanie PechaKucha Night Trnava: Zamerané na grafický dizajn

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM