Rôzne

Zomrel scénograf Ján Zavarský: V Divadle Jána Palárika pôsobil desiatky rokov

Divadlo Jána Palárika zasiahla smutná správa. Do umeleckého neba odišla významná postava, ktorá svoj život spojila s trnavským divadlom.

Ilustračný obrázok k článku Zomrel scénograf Ján Zavarský: V Divadle Jána Palárika pôsobil desiatky rokov
Zdroj: Dnes24.sk

Vo veku 73 rokov zomrel 29. mája scénograf, výtvarník, dizajnér a pedagóg Ján Zavarský. Potvrdila to marketingová riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave Lucia Turňová, kde Zavarský pôsobil ako interný scénograf a umelecký šéf.

„Vytvoril stovky scénografií na Slovensku, v Česku i v zahraničí, za ktoré získal viacero ocenení,“ priblížilo divadlo na sociálnej sieti.

Ján Zavarský sa narodil 31. júla 1948 v Banskej Bystrici. V roku 1967 absolvoval Strednú školu umeleckého priemyslu v Bratislave. Následne pokračoval v štúdiu scénografie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU), ktoré ukončil v roku 1974. Ešte počas vysokoškolských štúdií pôsobil ako scénograf v Krajovom divadle Nitra (od roku 1979 Divadlo Andreja Bagara) a v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave.

Život spojil s Trnavou

Vo februári 1974 sa spolu s Milošom Lakym a Stanom Filkom podieľal na odvážnom výstavnom experimente – inštalácii Bieleho priestoru v bielom priestore v Dome umenia v Brne, ktoré sa stalo kľúčovým dielom slovenského a stredoeurópskeho umenia druhej polovice 20. storočia.

Od roku 1979 pôsobil ako scénograf v Divadle pre deti a mládež v Trnave a v rokoch 1996 až 2018 aj ako umelecký šéf divadla. Od roku 1981 pravidelne spolupracoval s Divadlom Husa na provázku v Brne.

Prečítajte si tiež

Stovky scénografií

Scénografická tvorba Jána Zavarského mala už v začiatkoch silný intelektuálno-racionálny prvok prejavujúci sa v strohej vecnosti a funkčnosti. V slovenskom a sčasti aj v českom divadle presadzoval funkčnú scénografiu, vyrastajúcu z akčného prepojenia priestoru a hereckej reakcie, meniacu sa s narastajúcou aktivitou hercov na scéne.

Vytvoril vyše 300 scénografií pre činoherné, bábkové a operné inscenácie nielen na Slovensku a v Česku, ale napríklad aj v Maďarsku, Poľsku, Nemecku, vo Švajčiarsku a v Spojených štátoch. Venoval sa tiež grafickému dizajnu, voľnej tvorbe a architektúre. Jeho diela boli prezentované na desiatkach výstav a získali viacero ocenení.

Ján Zavarský sa zaoberal aj teóriou a dejinami scénografie – je napríklad autorom publikácie Kapitolky zo scénografie (1980), ktorá je dodnes základnou scénografickou publikáciou.

V roku 2021 Jánovi Zavarskému prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila Pribinov kríž III. triedy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

V nedeľu 29. mája 2022 nás vo veku 73 rokov opustil JÁN ZAVARSKÝ, ktorý takmer štyridsať rokov pôsobil v Divadle Jána...

Posted by Divadlo Jána Palárika v Trnave on Monday, May 30, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM