Samospráva

Župa predstavila ambiciózny rozpočet: S akou sumou bude hospodáriť budúci rok?

Rozpočet Trnavského kraja na rok 2022 je známy. Ako župa použije milióny eur?

Ilustračný obrázok k článku Župa predstavila ambiciózny rozpočet: S akou sumou bude hospodáriť budúci rok?
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako vyrovnaný na úrovni 239 miliónov eur a s prebytkom bežného rozpočtu schválili v stredu poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) rozpočet kraja na rok 2022 s výhľadom do roku 2024.

Kapitálové výdavky sú rozpočtované na úrovni takmer 34 miliónov eur. Ako informoval predseda TTSK Jozef Viskupič, prioritne sa budú realizovať investície z viacročného plánu schváleného minulý rok.

Plánované investície

„Rozpočet sme zostavovali v ťažkých a neistých podmienkach koronakrízy, no výdavkami na úrovni 239 miliónov eur ho považujem za ambiciózny. Podarilo sa nám zachovať úroveň poskytovaných služieb, a dokonca ich rozšíriť v oblasti sociálnej starostlivosti alebo správy ciest. Investujeme do modernizácie športovísk, prepájania vzdelávania s praxou alebo rozširovania kapacít sociálnych služieb. TTSK sa opätovne stane poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Pilotne otvoríme nové zdravotnícke zariadenie v Trnave a budeme pokračovať v dotačnej podpore všeobecných lekárov,“ uviedol Viskupič.

V rozpočte sa počíta s rezervou v objeme 5 % na pokrytie prípadných výpadkov daňových príjmov. TTSK súčasne využije priaznivú situáciu na trhu a požičia si úverové zdroje.

Plánované zadlženie na konci budúceho roka je 35,5 %.

Milióny do školstva

Do školskej infraštruktúry je nasmerovaných 5,8 milióna eur. Medzi väčšie investície patrí výstavba kuchyne pri Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi a telocviční v Dunajskej Strede, Gbeloch a Senici. Ďalší milión eur je určený na výstavbu hokejovej akadémie v Trnave.

Aké najväčšie podujatie by sa malo konať na území kraja budúci rok a koľko župa investuje do krajských ciest, si prečítajte na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM