Júlia Vargová Rôzne

100 rokov od smrti Štefánika: Na velikána našich dejín sa nezabúda ani v Trnave

Rok 2019 vyhlásila Vláda Slovenskej republiky na návrh Ministerstva kultúry SR za Rok Milana Rastislava Štefánika.

Ilustračný obrázok k článku 100 rokov od smrti Štefánika: Na velikána našich dejín sa nezabúda ani v Trnave
10
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Rok 2019 sa stal rokom Štefánika pri príležitosti 100. výročia tragického úmrtia tejto významnej osobnosti novodobej slovenskej aj československej histórie. Informovala o tom radnica na svojej stránke.

„V Trnave si túto udalosť pripomenieme v piatok 3. mája 2019 spomienkovou slávnosťou o 13. hodine na Námestí SNP. Práve k jeho soche položia zástupcovia mesta, kraja a ďalších trnavských inštitúcií pamätné vence a kvety,“ uvádza mesto a dodáva, že o deň neskôr, v sobotu 4. mája, sa o 18:00 v Malom Berlíne začne diskusia Štefánik známy – neznámy. Tá by mala priniesť nevšedné uhly pohľadu na jeho profesionálny i súkromný život.

O M. R. Štefánikovi sa podľa informácií z mesta budú rozprávať historik Radoslav Ragač a autor scenára komiksu o živote, diele a hodnotách Milana Rastislava Štefánika pre žiakov stredných a základných škôl Tomáš Kriššák. Podujatie bude moderovať Mário Nicolini, zakladateľ diskusného fóra Sebavedomé Slovensko.

Štefánika ako všestrannú, modernú osobnosť priblíži aj séria plagátov v centre mesta.

Pripravilo ich Mesto Trnava v spolupráci so Štátnym archívom v Trnave. „Na vzácnych fotografiách zo Slovenského národného archívu, ktoré nie sú verejnosti bežne známe, ho uvidíme ako školáka i ako dospelého muža na jeho cestách po celom svete,“ dodáva radnica.

Foto: ilustračné

Pozrite si miesto posledného odpočinku Milana Rastislava Štefánika v priloženej fotogalérii.

Mohyla Milana Rastislava Štefánika
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM