Samospráva

Areál župnej školy sa zmení na nepoznanie: Kraj ukázal odvážne VIZUALIZÁCIE

Zámer modernizácie Spojenej školy v Rakoviciach, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), sa uskutoční v troch paralelných líniách.

Ilustračný obrázok k článku Areál župnej školy sa zmení na nepoznanie: Kraj ukázal odvážne VIZUALIZÁCIE
6
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Na projekt modernizácie materiálno-technického vybavenia školy TTSK získal príspevok z eurofondov vo výške 1,1 milióna eur. Po dokončení bude areál prístupný pre verejnosť na rekreáciu a trávenie voľného času. TASR o tom informoval odbor komunikácie TTSK.

V prvej fáze sa upraví vjazd do areálu a bude pokračovať v jeho komplexnej revitalizácii. Druhým procesom je implementácia eurofondového projektu, v rámci ktorého sa zrekonštruujú skleníky a nakúpi sa technické vybavenie. Tretia časť počíta s nadstavbou existujúcej budovy, kde vzniknú nové odborné učebne.

Priláka študentov?

Zo školy sa tak stane centrum odborného vzdelávania a prípravy v záhradníctve a ovocinárstve, ktoré má potenciál prilákať študentov zo širšieho okolia.

„V areáli školy sa nachádza spoločensky hodnotný šesťhektárový prírodno-krajinársky park, historický kaštieľ, učebne odborného výcviku, internát aj školská kuchyňa s jedálňou. Máme plán, ako tento priestor revitalizovať. Vyhlásili sme verejné obstarávanie na prvú etapu stavebných prác, ktoré sa týkajú úpravy vjazdu,“ informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Prečítajte si tiež

Najväčšie zmeny

Ako doplnil, kraj bude pokračovať vybudovaním jazierka, jedlých aj japonských záhrad, školského vinohradu či oddychových zón. V rámci príspevku z eurofondov sa nakúpia traktory a nové pomôcky na praktické vyučovanie. Zabezpečí sa aj bezbariérovosť, pričom bude vybudovaná exteriérová rampa a schodisková plošina pre imobilných, zmodernizujú sa sociálne zariadenia a kúpeľne.

Najväčšou zmenou prejde skleník, ktorý bude vybavený rozvodom vody, drenážou strechy a podlahy, vodným i celoplošným podlahovým kúrením, elektroosvetlením a rozsiahlym tieniacim systémom.

„Popri zlepšovaní podmienok na praktické vyučovanie záhradníctva alebo ovocinárstva počítame s postupným prispôsobovaním študijných a učebných odborov potrebám trhu práce, najmä zamestnávateľom v regióne. Ich paletu spestríme o žiadané ekonomické smery, ako napríklad rozvoj vidieka či agroturistiku,“ doplnil riaditeľ odboru školstva TTSK Stanislav Pravda.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Župnú strednú školu v Rakoviciach čakajú výrazné investície
6
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM