Monika Hanigovská Správy

Chcete niečo zažiť a pritom veľa necestovať? 5 super atrakcií neďaleko Trnavy

Aj okolie Trnavy ponúka rôzne zaujímavé možnosti vyžitia. Treba ich však najprv objaviť. Pozrite si našich 5 tipov na super lákadlá.

Ilustračný obrázok k článku Chcete niečo zažiť a pritom veľa necestovať? 5 super atrakcií neďaleko Trnavy
Zdroj: TASR

Smolenický hrad ponúka mnohé aktivity

Neďaleký romantický zámok síce slúži ako kongresové centrum SAV, poteší však svojou bohatou ponukou, ale aj okolitým relaxom. Dominantná vyhliadková veža nenúka len okolitý výhľad ako na dlani. Ukrýva aj zaujímavé interiérové expozície. Po ceste ku krásnemu výhľadu sa môžete zastaviť popri historických detských kočíkoch, ale aj 280 papierových modeloch slovenských dominánt.

Zámok otvára dvere do niekoľkých salónov a salónikov. Zaujímavosťou je i miesto, kde spal sovietsky politik Nikita Chruščov. Po prehliadke môže dobre padnúť pasívny alebo aktívny oddych na čerstvom vzduchu. Ten najbližší leží rovno pred zámkom. Udržiavaný anglický park s lavičkami je stvorený na relax. Nechajte nohy len tak hompáľať a vychutnajte si samotné okolie. Veľkorysú dávku otvoreného zeleného priestoru ponúka lúka pod zámkom. Dokonalé spojenie s prírodou môžete zakončiť v neďalekom lese.

Selfie so škriatkom

Selfie sa dnes tešia mimoriadnej obľube. Originálne letné selfíčko si urobíte v Jaslovských Bohuniciach. Tam totiž stojí veľká socha škriatka Špireka, maskota obce. Povesť hovorí o tom, že nepekný škriatok Špirek nosil peniaze ľudom za nečisté služby. Zvláštna mytologická postavička očakáva všetkých zvedavcov v amfiteátri, kde našla svoj domov.

Lákavá plavba

Prístav Skalica ponúka atraktívne lákadlo. Pre milovníkov vody sú pripravené rôzne typy lodi, na ktorých môžete dokonalo zrelaxovať. Malé kajutové lode vám vpadnú vhod pri jednodňovom plavení. Môžete však využiť i kajutové lode na minimálne dve noci. Práve takáto loď poskytuje všetko pre malých aj veľkých objaviteľov. Po načerpaní zážitkov si radi oddýchnete v jej samotných útrobách. Priestor na spanie, skrinky na odkladanie vecí, autochladnička, chemické wc, priestor pre kormidelníka – to všetko sa snúbi k dokonalej plavbe.

A čo ponúka samotná plavba? Počas nej uvidíte v Sudoměřiciach technickú pamiatka Výklopník, odpočinúť si môžete aj vo vinárskej dedinke Petrov. Lákadlom bude tiež malebný úsek moravského mestečka Strážnice. Nachádzajú sa tam originálne domčeky, kde život zastal akosi v minulosti. Tí menej odvážni môžu vyskúšať plavebné výletné lode. Okrem plavby zažijú návštevníci odborný výklad a okúsia kulinárske špeciality.

Unikátny vodný mlyn Tomášikovo

Malý Dunaj ukrýva vzácny mlyn. V neďalekej Jelke sa nachádza jeden z posledných zachovaných kolových mlynov. Návštevníkov tak očarí kúsok z roku 1893. Po odbornom výklade môžete ukončiť výlet splavovaním v peknom prostredí lužného lesa.

Za povšimnutie stoja aj tunajšie Hlavové vŕby. Názov dostali od tvaru kmeňa – v hornej časti je totiž takýto strom rozšírený a trčia z neho rozvetvené konáre.

Národná prírodná rezervácia na dosah

Smolenice ukrývajú aj národnú prírodnú rezerváciu z roku 1981. Stojí za pekný výlet. Pre turistov je pripravený Náučný chodník Smolenický kras a modro značkovaná turistická trasa. V oblasti sa vyskytuje viacero chránených druhov rastlín a zvierat na ploche 123,07 ha. V Hlbočine neprejdete bez povšimnutia vodopád Padlá voda a jaskyňu Driny. V Smoleniciach sa nachádza niekoľko reštaurácií, vhodných na zakončenie vydareného dňa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM