Rôzne

Deň otvorených dverí na Katarínke: Urobte si pekný výlet, toto môžete zažiť...

Dobrovoľníci z projektu Katarínka pripravili na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla tradičný deň otvorených dverí (DOD). Čo návštevníkov čaká?

Ilustračný obrázok k článku Deň otvorených dverí na Katarínke: Urobte si pekný výlet, toto môžete zažiť...
Zdroj: TASR

Program dopoludnia otvorí omša v ruinách kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, návštevníci sa môžu tešiť na divadelné predstavenie, ktoré opisuje dejiny tohto pútnického miesta. Pre rodičov s deťmi sú pripravené rôzne cechy a tvorivé dielne. Paralelne bude po ruinách prebiehať turistické sprevádzanie s historickým výkladom.

Návštevníci sa na Katarínku dostanú pešo, po vyznačených turistických trasách z okolitých obcí Naháč, Dechtice alebo Dobrá voda. Zároveň je možné využiť aj odstavné parkovisko pod Katarínkou, na ktoré sa dá dostať odbočkou medzi obcami Naháč a Dechtice. "Medzi parkoviskom a Katarínkou bude v prípade potreby k dispozícii kyvadlová doprava,“ informoval člen organizačného tímu Ľubomír Blišák.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Doteraz sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM