Monika Hanigovská Kultúra

Prežite júl v Trnave a okolí zaujímavo: 10 akcií, na ktorých by ste nemali chýbať

V Trnave a okolí sa počas mesiaca júl chystajú podujatia, ktoré by rozhodne nemali ujsť vašej pozornosti. Vybrali sme rovných 10, ktoré odporúčame zažiť.

Ilustračný obrázok k článku Prežite júl v Trnave a okolí zaujímavo: 10 akcií, na ktorých by ste nemali chýbať
Foto: Ľubomír Hudačko

Film, ktorý bodoval

1. júl o 21.30 h., Trojičné námestie, Trnava

Ak máte radi filmy, prídete si na svoje. A to dokonca pod letným večerným nebom. Do Trnavy totiž zavíta putovný kinematograf. Ten predstaví počas júlových nocí hneď niekoľko filmových lahôdok. Naša redakcia však vybrala do tohto júnového výberu konkrétny film s názvom Učiteľka. Vychutnajte si v hlavnej úlohe slovenskú herečku Zuzanu Mauréry, ktorá v Karlových Varoch IFF za túto snímku získala ocenenie v kategórií najlepší ženský herecký výkon. Súčasne sa film dočkal pocty, keď získal aj tzv. Cenu českej filmovej kritiky. Filmová snímka, ktoré bude premietaná na trnavskom námestí bola súčasne desaťkrát nominovaná na prestížnu cenu Český lev.

Cyrilo-Metodské hody

1. – 2. júl, obec Bojničky

V neďalekej obci sa už čoskoro chystá akcia, ktorá možno upúta vašu pozornosť. Počas Cyrilo-Metodských hodov je toho na programe viac ako dosť. Tešiť sa môžete na poľovnícku zábavu, country tancovačku, lety vrtuľníkom a na svoje si určite prídu aj najmenší návštevníci, veď sa nato pozrite.

Potulky malým Rímom

2. júl o 16.30 h., pri soche M. R. Štefánika na Námestí SNP

Milovníci umenia by mali zbystriť pozornosť. Mesto Trnava pripravilo program s názvom Potulky malým Rímom – Ján Koniarek a Trnava. Ako uvádza organizátor tejto akcie, na potulkách sa dozvieme viac o okolnostiach vzniku trnavských Koniarkových diel vo verejnom priestore, ale aj o Koniarkovom živote, osobnosti, štúdiách a inšpiračných zdrojoch vo svetovom sochárstve. Aby toho nebolo málo, poslucháči navštívia aj stálu expozíciu Galérie Jána Koniarka, kde sa oboznámia s jeho komornou tvorbou. Akcia bude zavŕšená na Novom cintoríne na Ulici Terézie Vansovej, kde je niekoľko Koniarkových sochárskych realizácií, jeho hrob i pamätná tabuľa.

SUMMER PARTY

14. –15. júl od 10:00 – 05:00, obec Dobrá Voda, Kúpalisko Dobrá Voda

Doprajte si poriadnu párty neďaleko nášho mesta. Na kúpalisku Dobrá Voda sa totiž uskutoční dvojdňový multižánrový hudobný festival s názvom Summer Párty Kúpalisko Dobrá Voda. Podľa organizátorov sa môžu návštevníci tešiť napríklad na svetelnú show, CO2 gun – fotenie s vystupujúcimi, plážové ihrisko, stanovanie, denné kúpanie a oveľa viac. Na párty predvedú svoju hudobnú tvorbu aj dídžeji. Predvedie sa DJ STANLEY, DJ SEPARATIK, DJ VLADYS, DJ D.O.D.I, MAFIA CORNER a EUSEBIO.

Piknik v Zámockej záhrade

16. júl od 13:00 h., Zámocká záhrada Hlohovec

Počas pikniku na Francúzskych terasách Zámockej záhrady v Hlohovci sa budete môcť započúvať do tónov Saxophone Syncopators. Kapela hrá veľmi veselý, uchulahodiaci a hravý ragtime v úprave pre štyri saxofóny. V repertoári majú však aj diela klasikov. Hrajú na originálne historické hudobné nástroje z 30-tych rokov minulého storočia, čím vytvárajú mäkký príjemný zvuk tohto nástroja.

Countryfest Bonunice 2017

21. – 22. júl, obec Jaslovské Bohunice, Amfiteáter Jaslovské Bohunice

Country festival pre celú rodinu s názvom Countryfest Bohunice prinesie bohatý program pre malých aj veľkých návštevníkov. Festivaloví nadšenci sa tak môžu tešiť napríklad na hudobné mená ako Nighthawk (USA/DE), Kamelot (CZ), Slniečko (SK), Bystrík banda (SK), Hrdza (SK), Nezmaři (CZ), Heartbeats (SK), speváčka Viera Šusteková, spevák Graeme Mark (IRL) a ďalší. Veľkým lákadlom bude aj napríklad príchod koňov plemena American Pain Horse, zaujať bude môcť aj program s názvom Indiánska výprava, súťaž v pretláčaní rukou, v pití piva, ale aj v preťahovaní lanom. Deti poteší zase penový kúpeľ z mydlovej vody. Najmenší festivaloví nadšenci sa budú môcť vyjašiť aj na skákajúcom hrade, aqua zorbingu alebo nafukovacej lezeckej stene.

Proma frajdej

21. júl o 19.00 h., v Sade Antona Bernoláka, Trnava

Spríjemníte si večer naozaj originálne. V tento júlový piatok sa pod hradbami predstavia zaujímavé kapely, hudba rôznych žánrov aj nevšedné exhibície.

Silné autá

22. jún o 09:00 h., SLOVAKIA RING, Orechová Potôň, 800 Orechová Potôň

V júli si môžete dopriať aj pohľad na vzrušujúcu jazdu športových vozidiel na akcií KTM X-BOW Battle. Seriál X-BOW Battle, ponúkne v troch kategóriách pohárové preteky pre všetkých fanúšikov rýchlych kolies. K šprintovým pretekom sa tento rok pridávajú aj vytrvalostné. Ako uvádza organizátor akcie, ZŤP, deti do 150 cm alebo do 12 rokov majú vstup zdarma.

Kino pod hviezdami

22. júl, 29. júl od 21:00 h., Park Bela IV., Trnava

Doprajte si filmové predstavenie, aké sa len tak nevidí. Projekt s názvom Kino pod hviezdami ponúkne návštevníkom nielen filmovú tvorbu, ale aj akúsi príjemnú prírodnú kulisu, ktorá umocní samotné premietanie. Film Liberta Tour; Sloboda pod nákladom (22. júl), či filmová lahôdka Masoala: Zem, ktorá hľadá svoje nebo (29. júl) sa bude totižto premietať pod holým nebom a to priamo v Parku Bela IV. Program odštartuje vždy o 21.00 hodine.

Trnavské organové dni

28. júl o 20:00 h., Bazilika sv. Mikuláša, Trnava

Počas júla si na svoje prídu milovníci klasickej hudobnej tvorby. V posledný piatkový júl odštartujú Trnavské organové dni, ktoré sa ďalej predstavia v auguste aj v septembri. Všetky skladby zaznejú prostredníctvom hry na historických organoch Baziliky sv. Mikuláša vrátane najstaršieho zachovaného trnavského organu – organového pozitívu Valentina Arnolda z roku 1783. Na sklonku
mesiaca, konkrétne 28. júla sa v trnavskom chráme predstaví Corinne Sertillanges (soprán, Francúzsko) a Jean-Pierre Griveau (organ, Francúzsko).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM