Správy

Deti získali nového PARŤÁKA: Po atrakciách ich bude sprevádzať maskot Srandoň, VIDEO

Deti bude po zábavných miestach regiónu sprevádzať Srandoň. Nového maskota pokrstili roksovými cukríkmi a úlomkami tehál z vykopávok.

Zdroj: Dnes24.sk

Sprievodcom po nielen zábavných letných aktivitách a miestach regiónu Trnava bude od tohto leta Srandoň hravý (Iocilaris lasciva). Objavili ho tesne pred školskými prázdninami a stal sa maskotom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism. Dostal meno Tetee. Informoval o tom riaditeľ organizácie Alexander Prostinák.

Uviedli ho do života

„Srandoň je nízkeho vzrastu, a preto sa identifikuje najmä s deťmi,“ povedal. Prvýkrát bol spozorovaný na nedávnom festivale rozprávok Lestival, neskôr ho videli na archívnom zábere starej Trnavy. „Jeho existenciu doložil aj trnavský archeológ Erik Hrnčiarik, ktorý počas prebiehajúceho výskumu v meste vykopal tehlu s odtlačkom štvorprstej ruky,“ dodal Prostinák.

Oficiálne ho uviedli v pondelok v Knižnici Juraja Fándlyho, kde ho pokrstili roksovými cukríkmi a úlomkami tehál z vykopávok.

Pečiatky vymenia za prekvapenia

„V spolupráci s grafickým štúdiom sme vytvorili nového tvora, malého, nenápadného, miznúceho a meniaceho svoju podobu. Nazvali sme ho Srandoň, aby deťom prinášal smiech a pocit zábavy, hravosti. Je z čeľade ľudoplachých a vyskytuje sa výhradne na území regiónu Trnava, ktorý je jeho domovom,“ doplnil riaditeľ OOCR.

TeTee bude sprevádzať deti pri návšteve Trnavy a odporučí im navštíviť rôzne miesta, zatiaľ ich je pre ne zmapovaných 60. Keď z nich zozbierajú na mapku dostatočný počet pečiatok s jeho podobizňou, budú ich môcť vymeniť v infocentre v mestskej veži za rôzne prekvapenia. OOCR pre túto potrebu označila aj všetky vynovené trnavské detské ihriská, ktoré Srandoň hravý odporúča takisto ísť pozrieť.

Pomôže domácim aj návštevníkom

„Srandoň dostal meno podľa skratky mesta Trnava – TT. Patrí medzi všeobecne ohrozené druhy a jeho tvar nie je možné jednoznačne popísať, pretože má schopnosť meniť svoju štruktúru podľa prostredia a situácií,“ predstavil príbeh Prostinák. Projekt realizovala OOCR Trnava Tourism s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. Aktivitu víta aj mesto Trnava. „Teší nás táto myšlienka, Srandoň pomôže Trnavčanom i návštevníkom mesta lepšie sa orientovať v atrakciách, ktoré sú smerované najmä pre deti. Bude nápomocný rodičom motivovať ich k návšteve vytypovaných miest,“ povedal na uvedení maskota viceprimátor Marcel Krajčo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Srandoň hravý
5
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM