Júlia Vargová Rôzne

Elektromobil trnavských školákov uspel v Londýne: Na 1kWh prešiel 176 km, FOTO

Trnavskí stredoškoláci spravili rekord v úspornej jazde. Na jednu kilowatt hodinu elektrickej energie prešli vzdialenosť 176 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Elektromobil trnavských školákov uspel v Londýne: Na 1kWh prešiel 176 km, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Shell Eco-marathon Europe

Novú rekordne dlhú vzdialenosť sa študentom Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave podarilo prejsť s ich elektromobilom počas európskeho finále pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2019 v Londýne. Ako informovala Silvia Hrinková, s úspechom sa vracajú aj ostatné slovenské tímy.

Študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej z Trnavy sa od 1. do 5. júla snažili posunúť hranicu v úspornej jazde na pretekárskom okruhu Brooklands pri Londýne.

To sa im aj podarilo, keď ich vylepšený elektromobil dosiahol nové maximum, 176 km na 1 kWh. Prekonali tak sami seba a svoj doterajší rekord.

„Sme veľmi radi, že sa z roka na rok zlepšujeme a dosiahli sme zatiaľ náš najlepší výsledok. Odzrkadľuje to množstvo hodín, ktoré trávime v dielni na úpravách nášho vozidla. Najviac nás však teší, že sme tento výsledok dosiahli ako stredoškoláci a obstáli sme v konkurencii tímov z európskych univerzít. Na pretekoch s nami bolo veľa prvákov, ktorí zistili, o čo na pretekoch ide, takže verím, že náš tím má šikovnú budúcu generáciu,“ povedala kapitánka trnavského tímu Darina.

Ako informuje Hrinková, počas 35. ročníka pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2019 zabodovali aj košickí študenti Strojníckej fakulty TUKE. Tí s výsledkom 825 km na 1 liter paliva určili nový slovenský rekord v úspornom jazdení. Študenti Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave prešli na 1 l benzínu 534 km.

„Tento ročník bol výnimočne napínavý, a to aj kvôli novej trati, aj vďaka rekordom v úspornej jazde, ktoré padli. Ohromilo ma, ako si tímy počínali. Všetci boli plní zápalu a horlivosti, ktorá bola nákazlivá. Tieto preteky nastavili latku ešte vyššie pre mladých konštruktérov, ktorí sa súťaže zúčastnia budúci rok a ukážu svoju kreativitu a vynaliezavosť pri hľadaní riešení v oblasti úspornej mobility,“ tvrdí Petr Šindler, manažér komunikácie pretekov Shell Eco-marathon.

Preteky sú súčasťou festivalu Make the Future Live. Ich cieľom je skonštruovať vlastné vozidlo, ktoré prejde čo najviac kilometrov na jeden liter paliva či jednu kilowatt hodinu elektrickej energie. V roku 2019 sa o to pokúsilo viac ako 1 500 študentov z 28 krajín. Na trati sa tento rok predstavilo 140 vozidiel v dvoch hlavných kategóriách – Prototypy a UrbanConcept, pričom v každej súťažia vozidlá so spaľovacím motorom, s elektrickou batériou alebo na vodíkový pohon.

Elektromobil trnavských školákov uspel v Londýne: Na 1kWh prešiel 176 km
4
Galéria
Zdroj: Shell Eco-marathon Europe
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM