Správy

Hasiči varujú Trnavu a okolie: Vyhlásili čas zvýšeného NEBEZPEČENSTVA vzniku požiaru

Horúce letné počasie so sebou prináša aj viaceré riziká. Upozorňujú na ne aj trnavskí hasiči.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči varujú Trnavu a okolie: Vyhlásili čas zvýšeného NEBEZPEČENSTVA vzniku požiaru
Zdroj: Rastislav Búgel

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Ten vstúpil do platnosti v pondelok 27. júna o 9.00 hodine.

Na toto si dajte pozor

„V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti," informuje mesto Trnava.

Fyzické osoby by sa na lesných pozemkoch mali vyvarovať fajčeniu, odhadzovaniu tlejúcich predmetov, alebo používania otvoreného plameňa na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Zakázané je vypaľovanie porastov a zakladanie ohňa v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

Prečítajte si tiež

Ďalšie povinnosti

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú povinní najmä „zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, pre osoby vykonávajúce hliadkovaciu činnosť vypracúvať časový harmonogram s určením trasy pochôdzok a s uvedením konkrétnych časov a miest, kde sa má hliadkovacia služba v danom čase nachádzať; zabezpečiť jej vhodný systém spojenia s ohlasovňou požiarov; zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste v závislosti od plochy lesných porastov; udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.“

Prijať musia aj opatrenia pre priestory postihnuté kalamitou. Patrí medzi ne napríklad urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov, vytváranie rozčleňovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru a prednostné zabezpečenie prejazdnosti lesných ciest a zvážnic pre hasičskú techniku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM