Júlia Vargová Rôzne

Postaviť máj a hor sa bozkať pod čerešňu: V okolí Trnavy sú tradície stále živé

Nie nadarmo sa hovorí, že máj je lásky čas. Bozku pod čerešňou práve prvý deň v tomto mesiaci naše staré mamy pripisovali magickú moc.

Ilustračný obrázok k článku Postaviť máj a hor sa bozkať pod čerešňu: V okolí Trnavy sú tradície stále živé
4
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Niet sa čo diviť, že práve máj je považovaný za mesiac lásky. Všetko je v rozkvete. Nádherne kvitnúca príroda všade vôkol priam vábi na prejavovanie si vzájomnej lásky.

Hovorí sa, že dievča, ktoré dostane bozk na prvého mája pod rozkvitnutou čerešňou, má lásku zaručenú na celý nasledovný rok.

Hlavne staršie generácie pripisujú tomuto zvyku neobvyklú moc. No aj pre mladších zaľúbencov je bozkávanie pod nádherne kvitnúcim stromom príjemným spestrením prvomájového dňa.

Pôvodnou zvyklosťou bolo stavanie mája. Na niektorých dedinách tieto obyčaje ostávajú stále živé a mládenci v noci z 30. apríla na 1. mája stavajú svojim vyvoleným máje pod oknami. Následné bozkávanie pod nimi má spečatiť ich mocnú silu.

V meste je však stavanie májov každej jednej dievčine nepredstaviteľné, a tak ľudia praktizujú túto tradíciu v jednoduchšej, okresanej verzii.

Zaľúbenci spečatia svoju lásku bozkom pod rozkvitnutou čerešňou. Práve vôňa čerešne vzbudzuje príjemné pocity a podporuje páriky v láskyplných prejavoch. Kvitnúca čerešňa symbolizuje jar, život, radosť, zdravie, hojnosť,sviežosť, rast i lásku.

Vo väčšine obcí obyvatelia ostávajú prvomájovej tradícii verní pri spoločnej akcii. Stavanie mája v centre dediny zväčša sprevádza dychová hudba či sprievody. Tradičný máj, vyzdobený mladý stromček, ktorý symbolizuje príchod jari a lásky sa taktiež spája aj s našim krajom. Tento symbol mesiaca lásky si už od prvého májového dňa budeme môcť vychutnať hneď v niektorých obciach neďaleko Trnavy.

Foto: ilustračné

Prvý máj: Stavanie mája a bozkávanie pod čerešňou
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM