han Rôzne

Jedna z nemocníc v našom kraji oslavuje krásne JUBILEUM: Osemdesiatka v bordovom lesku

Ide o nemocnicu, ktorá začala fungovať v roku 1941. Vtedy bola vložená zakladajúca listina novej nemocnice do základného kameňa. Škoda, že zariadenie sa nachádza v okrese, ktorý je na COVID automate v bordovej farbe.

Ilustračný obrázok k článku Jedna z nemocníc v našom kraji oslavuje krásne JUBILEUM: Osemdesiatka v bordovom lesku
Zdroj: grafobalgroup.sk

Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice Agel Skalica Martina Pavliková.

Niečo z histórie

Požiadavka vybudovať nemocnicu bola vyústením potrieb obyvateľstva spádovej oblasti Skalicka, Senicka a Myjavska, čo v tej dobe predstavovalo 80-tisíc až 120.tisíc ľudí.

„K jej vytvoreniu nakoniec prispelo viacero faktorov. Vzhľadom na riedku železničnú sieť a len počiatočné štádiá iných foriem dopravy bola dostupnosť do iných nemocníc slabá. Sanitky Červeného kríža boli v tom čase po jednom kuse na okresy Skalice, Senice a Myjavy,“ informovala hovorkyňa nemocnice.

Ako doplnila, pôvodná nemocnica mala 150 postelí a 50 postelí v bývalej Gazdinskej škole, v terajšom gynekologicko-pôrodníckom pavilóne. „Bolo tu tiež chirurgicko-pôrodnícke, interné a infekčné oddelenie. Tieto oddelenia poskytovali všetky odborné zdravotnícke služby. Do roku 1949 bola kapacita lôžok 160, ale núdzovo bolo možné hospitalizovať až 220 pacientov,“ uviedla Pavliková.

V súčasnosti zamestnáva nemocnica viac ako 600 zamestnancov. Ročne je vykonaných na ambulanciách nemocnice viac ako 250-tisíc vyšetrení, hospitalizovaných je viac ako 10-tisíc pacientov a realizovaných viac ako 4 500 operácií.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM