Júlia Vargová Rôzne

Máj v záhrade a na balkóne: Na čo nezabudnúť počas mesiaca lásky a kvetov?

Príroda ukazuje svoju krásu. Kvety hýria všetkými farbami. Zisťovali sme, čo v máji nezanedbať v záhrade či na balkóne.

Ilustračný obrázok k článku Máj v záhrade a na balkóne: Na čo nezabudnúť počas mesiaca lásky a kvetov?
7
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na rozkvitnutých stromoch poletujú včely, spev vtákov nám spríjemňuje každodenný život. Máj vystihuje české pomenovanie tohto mesiaca, květen, odvíjajúce sa od mája ako obdobia kvitnutia kvetov. Príroda je skutočne v plnom kvete a s májovým obdobím sa spája niekoľko pranostík.

Studený máj, v stodole raj. Na Jakuba, Filipa zelená sa každá lipa. Májová kvapka za dukát stojí. Pán Serboni (začiatky mien: Pankrác, Servác, Bonifác) páli stromy…

Klíma sa však od čias kedy naši predkovia hospodárili podľa pranostík zmenila. Rovnako aj odrody rastlín, ktoré sú momentálne v predaji. Vysoko výkonné hybridy súčasnosti sa nedajú porovnávať s odrodami, aké boli v predaji v časoch, keď príslovia, porekadlá a pranostiky vznikli. Pozreli sme sa, ako do vlastne s májom v záhrade či na balkóne momentálne je.

Okrasné záhony

Do voľnej pôdy vysievame viaceré druhy letničiek s krátkou vegetačnou dobou – aksamietnicu, kapucínku, láskavec, nechtík a rudbekiu. Na dobre pripravené hriadky, ako aj na balkóny môžeme začať s výsadbou astier, cínií a petúnií a keď už nehrozia neskoré jarné mrazy i šalvie, begónie, klinčekov, nízkych králikov. Trsy trvaliek kvitnúcich koncom leta a na jeseň a okrasných tráv môžeme deliť a vysadiť ich na iné miesto. Končíme s výsadbou ruží, nekvitnúcich trvaliek, okrasných drevín, mečíkov.

Zeleninové hriadky

Postupne okopávame skoré zemiaky. V suchých oblastiach je vhodné po odchode zmrznutých mužov namulčovať pôdu. Okrem mulčovacej kôry môžeme použiť i tradičné osvedčené prostriedky, ako je rašelina, maštaľný hnoj so slamou alebo pokosená tráva. Dôležité je, že čerstvá nástielka by mala dosahovať výšku 5 až 10 cm.

Ak sme sa v predchádzajúcich dvoch mesiacoch naplno pustili do pestovania zeleniny, môžeme zberať pažítku, reďkovku, hlávkový šalát, špenát. Uvoľnené záhony využijeme na výsev hlúbovín, uhoriek, póru, letného šalátu, kríkových fazúľ, kôpru či majoránu. Môžeme začať i s výsadbou paprík, patizónov, cukín, paradajok.

Vysádzame balkónovky

Po troch zmrznutých vysádzame letničky a balkónovky. Okenné a balkónové hranty napĺňame čerstvým kvetinovým substrátom. Nezabudnime na dostatok živín vo forme zásobného hnojiva. Von môžete dať i kontajnerové rastliny. Nákup kvitnúcich rastlín šetrí čas, námahu i plochu na výsev a predpestovanie. Do nádob na južnej strane môžete vysadiť agerátum, verbeny, šalvie, aksamietnice. Priame slnko aj polotieň znášajú petúnie, lobelky, begónie a pelargónie. Tienisté stanovište doprajte begónii hľuznatej, fuchsii a netýkavke. Osvedčené sú samozavlažovacie nádoby. Môžeme v nich kontrolovať stav vody, krytý zásobník zásobuje rastlinu dlhšiu dobu a korene rastlín sú chránené plastovými kužeľmi, takže neprichádza k hnilobe.

Udržiavame trávnik

V máji sa o pýchu záhrady musíme starať viac. Čaká nás pravidelné kosenie každý týždeň. Trávnik bude potom pekný nízky a hustý. Čím budete trávnik viac kosiť, tým viac tráva odnožuje a „zelený koberec“ hustne. Nikdy nedovoľte, aby tráva zakvitla. Pokosenú trávu nezabudnite vyhrabať. Ešte pred pokosením vytrhajte burinu i s koreňmi. Pokosený trávnik zalejte prúdom rozptýlenej vody a pamätajte na hnojenie (trávnikovým hnojivom).

Bežne sa hnojí 3× do roka – v marci/apríli pre farbu, v júni/júli pre odolnosť voči slnečnému žiareniu a suchu a v októbri/novembri pre odolnosť voči zime a chorobám. Kto sa chystá na nový výsev, má ešte možnosť v prvej polovici mesiaca. Pred výsevom musíme najprv z pôdy odstrániť kamene a veľké korene. Pôda po skyprení potrebuje niekoľko týždňov, aby „sadla“. Tak zamedzíte neskorším nerovnostiam povrchu.

Starostlivosť o ovocné stromy

V okolí ovocných stromov nakyprite pôdu. Najvhodnejším okamihom je doba po odkvete až do konca júla, kedy najviac dorastajú letorasty. Kyprenie robíme po daždi, skôr ako pôda úplne vyschne. Pritom upravujte predovšetkým povrch, hlbšie zásahy do pôdy by mohli poškodiť korienky a zvýšiť výpar.

Za priaznivého počasia koncom mesiaca preberte hustú násadu jabĺk, broskýň, hrušiek, marhúľ, sliviek. Je to práca náročná na čas i na nervy, ale pri väčšej nádielke plodov veľmi dôležitá. Čím je strom tenší a úroda plodov väčšia, tým má byť prebierka dôkladnejšia. Aj keď všetky plody nezostanú na strome až do zberu, počítajte s tým, že každý plod potrebuje na ideálne vyzretie priestor okolo 10 cm a viac.

Foto: ilustračné

Máj v záhrade
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM