Dominika Handzušová Samospráva

Mandátová komisia riešila Peciarovo hlasovanie: TOTO odporučila obom poslancom

Komisia na riešenie mandátov a sťažností zverejnila zápisnicu zo svojho zasadnutia, na ktorom rokovala o situácii z aprílového zasadnutia. Okresný úrad od nej dostal podnet na prešetrenie, či nedošlo k spáchaniu priestupku.

Ilustračný obrázok k článku Mandátová komisia riešila Peciarovo hlasovanie: TOTO odporučila obom poslancom
Foto: Dominika Handzušová

Na druhom riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanec Adam Peciar hlasoval za neprítomného kolegu Šimona Štefunka (obaja Lepšia Trnava). Komisia konštatovala porušenie základných etických a demokratických princípov rozhodovania. Vyzvala oboch poslancov, aby prijali príslušné morálne konzekvencie.

Podajú podnet na Okresný úrad

Keďže rokovací poriadok zastupiteľstva nerieši takéto prípady hlasovania, komisia uložila mestskému úradu vypracovať návrh Etického kódexu volených predstaviteľov samosprávy mesta Trnava a tiež zmenu Organizačného a rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva. Zároveň väčšinou hlasov (4 za, 1 proti) poverila predsedu komisie Rastislava Mráza, aby podal podnet na Okresný úrad v Trnave za účelom prešetrenia skutočnosti, či konaním poslanca Peciara nedošlo k spáchaniu priestupku.

Plat venovali školám

Peciarovo hlasovanie za dočasne neprítomného kolegu z poslaneckej lavice nahlásil poslanec Martin Kráľovič. Peciar sa ku skutku priznal, podľa Štefunka išlo o skrat v ich komunikácii. Peciar sa následne vzdal svojho postu v mestskej rade, obaja aj predsedníckych a podpredsedníckych miest v komisiách. Svoju ročnú odmenu venujú Základnej škole na Gorkého ulici na sprístupnenie školského ihriska verejnosti a Materskej škole na Ulici Teodora Tekela na obnovu areálu. Primátor Peter Bročka (Lepšia Trnava) sa za „trápnu a nedôstojnú situáciu“ verejnosti verejne ospravedlnil.

Vyzývali Peciara, aby sa vzdal mandátu

Poslanci z iných klubov vyzývali Peciara k vzdaniu sa poslaneckého mandátu. V 31-člennom zastupiteľstve mesta Trnava je v súčasnosti 15 nezávislých poslancov, z nich 12 má poslanecký klub Za lepšiu Trnavu. V prípade, že by sa Peciar vzdal svojho mandátu, na jeho miesto by zasadol prvý nezvolený kandidát pod čiarou z novembrových komunálnych volieb. Ním je kandidát pravicovej koalície Naše mesTTo – KDH, OĽANO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SZ, ktorá má 13 kresiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM