Aktualizované Správy

Mesto dostalo POKUTU za projekt smart križovatiek: Upozornili na to poslanecké kluby

Dva poslanecké kluby upozornili na ďalšiu pokutu radnici za tender. Ide o projekt smart križovatiek.

Ilustračný obrázok k článku Mesto dostalo POKUTU za projekt smart križovatiek: Upozornili na to poslanecké kluby
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Mesto Trnava dostalo ďalšiu pokutu, vyrubenú Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO). Informovali o tom v pondelok na tlačovej besede menšinové poslanecké kluby mestského zastupiteľstva Trnava pre každého a Trnava nás spája.

Projekt smart križovatiek

Pokutu za pochybenia pri verejnom obstarávaní na dodávateľa pri projekte smart križovatiek mesto podľa poslanca Rastislava Mráza uhradilo už na jar tohto roka.

Táto sankcia ÚVO vo výške 10-tisíc eur časovo predchádzala pokute 50-tisíc eur za porušenie legislatívy a nezákonného použitia priameho rokovacieho konania v obstarávaní pri výstavbe trnavského pumptracku. O tom kluby informovali v uplynulom týždni. Mesto v konaní pred ÚVO ohľadom križovatiek malo súhlasiť so všetkými zistenými skutočnosťami a ÚVO na základe toho uložil pokutu v polovičnej výške 5-tisíc eur.

Rovnako to bolo pri pumptracku, kedy hradilo 25-tisíc eur.

"Pokutu dostala radnica z dôvodu netransparentného nastavenia bodového hodnotenia a zmätočného zadefinovania podmienok účasti pre jednotlivých uchádzačov. Aj v rámci zákazky smart križovatiek bol iba jediný dodávateľ, " uviedol Mráz s tým, že hodnota zákazky je takmer štyri milióny eur.

Križovatky prinesú zelenú vlnu

Mesto Trnava získalo z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na realizáciu smart križovatiek nenávratný finančný príspevok 935 565 eur. Radnica s dodávateľom uzavrela zmluvu na 3,835 milióna eur s DPH, na svojom webe uviedla, že s výstavbou prvej časti začne 14. júna.

Do projektu je zahrnutých 11 svetelných križovatiek, hlavným cieľom je zlepšenie plynulosti cestnej premávky. Sieť inteligentných navzájom prepojených križovatiek umožní sledovať úrovne dopravy v meste, dopravných kolón, počítanie času dojazdu či sčítanie a klasifikáciu dopravného prúdu. Nadväznosť jednotlivých križovatiek zabezpečí tzv. zelenú vlnu, ktorá pomôže zlepšiť plynulosť premávky. Na chodcov či cyklistov čaká novinka v podobe bezdotykových senzorov.

Vedia to lacnejšie?

Právny expert klubu Trnava nás spája Viktor Križan upozornil, že porovnateľné krajské mestá Banská Bystrica a Prešov majú 1,73 a 3,8-násobne nižšie výdavky v prepočte na jednu križovatku ako Trnava. „Banská Bystrica z ministerskej výzvy realizuje päť križovatiek, v prepočte 201 595 eur za jednu, Prešov 10 križovatiek, v prepočte 91 117 eur za jednu,“ uviedol. V Trnave je to podľa neho 348 681 eur na jednu.

Čo na to mesto?

Mesto Trnava sa nestotožnilo s dôvodmi, za ktoré mu bola v prípade projektu smart križovatiek udelená Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokuta vo výške 5-tisíc eur. Zistenia sa týkali administratívnej roviny, nemajú povahu nezákonného postupu mesta a porušenia súťažných postupov podľa zákona o verejnom obstarávaní. Uviedla to vedúca odboru komunikácie trnavskej radnice Zuzana Hrinková Siebenstichová.

ÚVO podľa jej informácií vo vzťahu k dodržaniu princípu transparentnosti identifikoval na strane mesta dva nedostatky – nedostatočný spôsob zachytenia mechanizmu prideľovania bodov za riešenie predložené uchádzačom a zároveň nedostatočnú odbornosť hodnotiacej poroty. Druhá výhrada sa týkala podmienky preukázania odbornej a technickej spôsobilosti uchádzača. Mesto sa s nimi nestotožnilo. „Vnímame udelenie pokuty ako subjektívne. Výsledný výber uchádzača ale nebol spochybnený, naopak bol ÚVO plne akceptovaný,“ uviedla.

Neporovnateľné zákazky

Poslanecké kluby porovnali hodnotu zákazky na realizáciu smart križovatiek v Trnave s krajskými mestami Banská Bystrica a Prešov, kde podobné projekty takisto realizujú. V prepočte na jednu križovatku im vychádza trnavský projekt ako najdrahší. „Všetky tri zákazky realizuje rovnaká firma Alam, s.r.o, jej riaditeľ dopravných systémov Alfonz Lančarič uviedol, že zákazky sú neporovnateľné z hľadiska rozsahu prác aj samotného technologického riešenia,“ uviedla Hrinková Siebenstichová. To sa odráža aj na cene.

„V Trnave realizujeme bezkonkurenčne najväčší projekt v rámci výzvy Moderné technológie I. Trnavský projekt sa týka všetkých svetelných križovatiek, ktoré budú postupne pripojené do systému inteligentného riadenia dopravy – modulu riadenia, ktoré je v rámci realizácie súčasťou SW nadstavby mesta. Dve veľké prejdú kompletnou rekonštrukciou, vrátane výmeny kabeláže, stožiarov a pribudne úplne nová technológia. Pre lepšiu predstavu, cena jednej takejto križovatky v Trnave je približne porovnateľná so sumou za dve menšie v Banskej Bystrici. V Prešove išlo o dva priechody pre chodcov a šesť križovatiek bez stavebných prác,“ dodal Lančarič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM