Rôzne

Milovníkov vína dážď nezastavil: Po pivniciach putovali aj v sychravom počasí, FOTO

Pokračovanie Dňa vínnych pivníc po sedemnásty raz otvorilo v sobotu v Trnave 26 pivničných i iných degustačných priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Milovníkov vína dážď nezastavil: Po pivniciach putovali aj v sychravom počasí, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Milovníci vínneho moku mohli tento rok vyskúšať úrodu šiestich desiatok vinárov. Ich záujem prejsť čo najviac pivníc neovplyvnilo ani sychravé počasie. Výhodou podľa organizátora Petra Kanálika z Trnavského spolku vína Vincech bolo, že všetky priestory sa nachádzajú v historickom centre mesta.

Prví z držiteľov vínnych pasov sa vydali na púť krátko po otvorení podujatia o 13. hodine.

Medzi pivnicami bola väčšina otvorených iba na túto vinársku príležitosť, sprístupnené boli nielen komerčné pivnice, ale aj súkromné, inak verejnosti nedostupné priestory.

Do ponuky sa vrátilo Západoslovenské múzeum s pivnicou v bývalom klariskom kláštore, na radnici bola otvorená pivnica západného krídla, tiež bývalá strážnica, zbrojnica a ďalší objekt. Zaujímavá pre návštevníkov, ktorých bolo v tomto roku do tisícky a prichádzali zo širokého okolia i zahraničia, bola aj veža Trnavského šermiarskeho cechu či pivnica U pátra Tekela.

„Chodíme sem takmer každý rok od Senice, Trnava týmto podujatím ponúkne vždy niečo, čo nás presvedčí vydať sa na cestu,“ povedala pre TASR Magdaléna, ktorá prišla aj s manželom a sestrou.

Veľkou prednosťou trnavského putovania za vínom je podľa organizátorov pestrý sortiment vín z takmer všetkých vinohradníckych oblastí Slovenska.

Výroba vína je v Trnave ako prvom slobodnom kráľovskom meste na Slovensku zakorenená, keď sa už v roku 1278 trnavskí mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhé obdobie tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov.

V roku 1822 dal trnavský obchodník Anton Valc vyrobiť údajne najväčší vínny sud na svete, do ktorého sa vmestilo 114 000 litrov vína. Dobové pramene uvádzajú, že na ňom naraz tancovali aj štyri páry hodovníkov a stal sa veľkou atrakciou.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Deň vínnych pivníc 2019 v Trnave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM